София Куир Форум 2018: Родина за вагабонта

 

Изложбата ще се фокусира върху няколко ключови въпроса: Как понятията за „куиър“ и „куиър идентичност“ се променя във време на нарастващи остеритет, дерегулации, бедност, усилващ се расизъм, национализми (включително хомонационализъм), социална сегрегация и дискриминация? Могат ли тези понятия да бъдат преосмислени като част от по-широки еманципаторни социални движения? Могат ли новите куиър движения и дискурси да придонесат към колективната и универсална борба за по-добър живот и равни политически и социални права за всички, или ще си останат ограничавани от идентичностните наследства на категорията куиър?

Участват Брус ЛаБрус, Колекция Азбука, Барбара Хамер, Боряна Венциславова, Вирон Ерол Верт. Куратори ще бъдат: Мохамад Салеми и Патрик Шабус.

Изложбата може да се види от 9 ноември – 2 декември 2018 г. в Галерия Васка Емануилова.СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ 2018: РОДИНА ЗА ВАГАБОНТА е подкрепен финансово от Фондация „Роза Люксембург“ – Югоизточна Европа, Награда за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“, Галерия „Васка Емануилова“ и The New Center for Research and Practic

Миналата година София Куиър форум също имаше тясната си обвързаност със социалната и политическата проблематика. Куиър форумът е уникално за нашата художествена сцена събитие, за което Маргиналия писа. Съществува от 2012 г. и неговата деликатна, но постоянна борба за разпознаване и признаване на другостта е стимулираща глътка съвременност и в художественото, и в общественото пространство. Традиционно привлича и като участници, и като зрители не само хората с принадлежност към ЛГТБИ, но и желаещи да видят повече и различно съвременно изкуство, за да разширят рамките си на разбиране на визуалните езици.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.