София Прайд e заради стигмата и омразата срещу ЛГБТИ хората в България

„Не давай власт на омразата”! Това е посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което ще се състои на 8 юни 2019 г.!, съобщават организаторите на страницата на Прайда.

Както обикновено, събитието ще започне в 16:00 ч. с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч. Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТИ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Организаторите на събитието уведомяват, че от понеделник, до четвъртък тази седмица може да бъде видяна изложбата Trans Balkan на фотографа Александър Црногорач в Rainbow Hub. Вход свободен.

Музикалният профил на тазгодишния празник ще бъде представен от победителката в Евровизия 2018 – Netta, която ще участва в концерта на София Прайд тази събота, с подкрепата на Absolut. Нета ще се качи на сцената преди началото на шествието в 19:30 ч, а по-късно в същия ден ще изнесе концерт на покрива на сградата на „Уолтопия“ в Техпарк София, за Sofia Pride 2019 Official After Party.

©2018 Anastas Tarpanov

В дните до събота, 06.08, освен кинофестивал, ще има и различни други съпътстващи събития, като тенис и волейбол турнири. Подробности могат да бъдат намерени на страницата на София Прайд 2019.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.