София прайд и хомофобско шествие с антисемитски нюанс в събота

Ежегодният София прайд ще се състои тази събота, 27 юни, от 17 часа. Сборният пункт е пред паметника на Съветската армия. Както Marginalia вече писа, фокусът на прайда тази година е върху необходимостта от реформи в образованието, така че то да стане адекватно на ЛГБТ младежите.

Прайдът беше подкрепен от представителите на 19 дипломатически мисии в България (към осемнадесетте се присъедини и Румъния), от различни неправителствени организации, няколко частни компании и от две партии – „Зелените“ и ДЕОС.

Междувременно във Facebook се създаде страница на „анти-гей шествие“ под наслов „Да запазим децата от разврата“. То се организира от неонацистката група „Национална съпротива“. Шествието ще започне с протест срещу Столична община, защото според „Национална съпротива“ София Прайд се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От първия София прайд през 2008 г. досега няма случай кметът на София да е изразявал подкрепа за гей парада.

1  Анти гей шествие   Да запазим децата от разврата

„Нека не си седим по къщите и да псуваме педалите, но да покажем деятелност!
Направих ме лепенки срещу содомитите, който иска може да вземе от клуба на Национална съпротива“, призовават организаторите на „анти-гей шествието“ на страницата в социалната мрежа. (Оригиналният правопис е запазен.)

decata_ot_razvrata_1Картинката, с която е онагледено събитието, изобразява родители, сложили ръце върху раменете на вървящото пред тях дете, за да го предпазят. Мъжът е обхванал защитно жената и гледа назад. А зад семейството наднича лошо гледащ евреин, около чиято брада светят звездите от знамето на Европейския съюз. Около изображението пише „Да запазим децата от разврата“, а в двата му края е поставено българското знаме.

Не става ясно каква е връзката на евреина със ЛГБТ хората.

decata_ot_razvrata_2„Какъв е този лъмбърсексуален джин?“, попита пред репортер на Marginalia млад хомосексуален мъж, който не беше разбрал, че брадатото лице трябва да изобразява евреин. („Лъмбърсексуален“ е определение за мъж, който има голяма брада и изглежда като „излязъл от гората“.)

Картинката се разпространява във Facebook и във вариант с целуваща се гей двойка на мястото на евреина. Изображението с гей двойката беше използвано в кампании против София прайд предишни години. Тази година обаче на „официалната страница“ на анти-гей парада стои ликът на евреина вместо целуващите се мъже.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.