София: Протест на ромски и правозащитни активисти срещу речта на омраза

София, 04 юли 2014 г. Протест срещу словото на омраза и нежеланието на Прокуратурата да се бори срещу него се проведе днес. По обед няколко десетки души – ромски активисти, правозащитници, журналисти и общественици – направиха демонстрация пред Съдебната палата. Събитието беше в знак на протест против системните откази на прокуратурата да образува дела срещу извършители на престъпления от омразата.

Повод за проявата са публикациите и изявленията на варненския общинар Костадин Костадинов, според който ромите, техните незаконни строежи и сеч са истинските виновници за трагедията в Аспарухово. Той освен това каза, че „нито един ром“ не е участвал в разчистването на терена от тинята и калта, а ромите само са се редили на опашки за помощи.

Сред участниците в митинга бяха известните ромски активисти Велчо Михалев, Орхан Тахир, Огнян Исаев, Лилия Макавеева, журналистката и правозащитничка Калина Бозева, проф. Ивайло Търнев, НПО активистката Деница Сачева. Те подчертаха, че е недопустимо речта на омразата, която е престъпление според Наказателния кодекс, да бъде квалифицирана като мнение, поради което не се и преследва от държавното обвинение.

От Инициативен комитет „Срещу епидемията от омраза и за прилагането на законите”, които организираха протеста, прочетоха пред присъстващите и медиите декларация. В нея те заявиха: „Ние протестираме срещу решенията на Прокуратурата, според които трябва да има последствия от речта на омразата – убийства, погроми, насилие и пр., за да се образуват дела. (…) Нужно ли да чакаме някой да бъде убит, за да кажем, че наистина е вследствие на словото на омразата?”

В декларацията по-нататък се заявява, че участниците „протестират срещу опитите на Прокуратурата да оправдае бездействието си и да защити извършителите на престъпление – отделни привилегировани лица от българската политика и журналистика. Защото речта на омразата е престъпление.“

След края на митинга участниците влязоха в Съдебната палата и връчиха „Протестно писмо на български граждани срещу епидемията от омраза и бездействието на Прокуратурата” на Главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на ВКС проф. Лазар Груев. Копие от протестното писмо е връчено и на Омбудсмана Константин Пенчев.

This slideshow requires JavaScript.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.