Солидарност: България получава допълнителна ваксина от ЕС

Споделете статията:

В спора около ваксините срещу коронавирус 27-те членки на ЕС не постигнаха договореност. Общият компромис бе блокиран от Австрия, Чехия и Словения, които отхвърлиха предложението за нов начин на разпределение на 10 милиона дози. И занапред те ще се раздават в зависимост от числеността на населението в съответната страна, съобщава Дойче Веле.

Все пак пет държави, в които има особено голям недостиг на ваксини, сред които и България, ще получат допълнителни дози в рамките на солидарна дарителска акция. В нея участват 19 държави, които предоставят общо 2,8 милиона ваксини в полза на България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Германия се отказва от половин милион дози в полза на тези пет държави. В рамките на акцията за солидарност България ще получи 1,15 милиона дози повече от обичайните количества. Хърватия ще получи допълнително 683 514 дози, Словакия – 602 255, Латвия – 376 456, Естония – 41 390.

„Това е важен сигнал по време на пандемия – голямото мнозинство страни членки на ЕС проявява солидарност с онези, на които ваксините не достигат“, заяви дипломат от ЕС. „Жалко е, че Австрия, Словения и Чехия не се присъединиха и отказаха да направят този жест.“ Португалският министър-председател Антониу Коща приветства акцията на солидарност. Чрез нея до края на юли ще могат да бъдат ваксинирани най-малко 45 процента от хората в страните от ЕС, написа той в Туитър.

Австрийският канцлер Курц от седмици недоволства от несправедливото разпределение на ваксините сред 27-те членки на ЕС. Поради това на срещата на върха на ЕС миналата седмица бяха дадени указания на посланиците на ЕС предвидените за доставка през второто тримесечие десет милиона дози от BioNTech/Pfizer да бъдат разпределени така, че да се запълнят дупките.

Португалското председателство на ЕС предложи три от десетте милиона ваксини да бъдат за особено нуждаещите се страни, заложили в поръчките си прекомерно на AstraZeneca и останали в момента без достатъчно препарати заради проблемите на фирмата с доставките. Останалите седем милиона дози би трябвало да бъдат разпределени в съответствие с броя на населението в 27-те страни от Общността. Австрия, Чехия и Словения обаче не се съгласиха.

Австрия блокира компромисното предложение

Както заяви Курц, Австрия получава при това положение 199 000 дози вместо 139 000, което било „солиден резултат“. Курц обоснова отказа си от участие в акцията на солидарност с това, че съседна Чехия въпреки високия брой заразени и починали не получава ваксините, от които се нуждае. Затова Австрия ще обсъди с другите държави членки възможностите за оказване на подкрепа на Чехия.

Принципно важи следното: всяка от 27-те държави получава ваксини в съответствие с числеността на населението си. А ако не ги изразходва всичките, другите страни от ЕС могат да ги откупят. Австрия е поръчала по-малко ваксини на производителя Johnson&Johnson, във връзка с което се опасява от недостиг.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.