Сотир Цацаров отхвърли сигнала на Мая Манолова за купени гласове в ромските махали, липсва конкретика

Споделете статията:

Няма никаква конкретика в данните за купуване на гласове, с които екипът от предизборния щаб на Мая Манолова е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров”. Това става ясно от отговора на обвинител номер 1 до кандидат-кмета на София, предаде БГНЕС.

От Инициативния комитет, издигнал Манолова, се обърнаха към главния прокурор с искане за изпращане на прокурори и разследващи полицаи във всички т.нар. “ромски секции” в София по време на балотажа в неделя. От офиса на Цацаров посочиха в писмо до медиите, че екипът на Манолова не е дал никакви конкретни данни за търговия с гласове.

В самия сигнал от председателя на ИК Никола Вапцаров и адв. Минчо Спасов се говори за „безпрецедентно купуване на гласове” в секции с преобладаващо ромско население във “Филиповци”, “Красна поляна”, “Люлин”, “Слатина” и „другите покрайнини на град София”. От комитета призовават: „Настоятелно моля да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъства със служебни и лични автомобили в ромските квартали на София, за да констатират купуването на гласове, което се готви повсеместно”.

В отговор Цацаров посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден – градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число – и подадени онлайн. „В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове” в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите”, отбелязва Цацаров.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.