Социално слаби семейства ще получат лютеница, различни видове консерви, конфитюр, захар

Нов транш пакети с храни от първа необходимост за социално подпомаганите домакинства започва да се раздава от началото на следващата седмица.

470 хил. нуждаещи се ще получат 6500 тона продукти на стойност – 15,7 млн. лева от Оперативната програма за храни.

В основната целева група са социално слабите на месечно подпомагане, семейства, подпомагани с еднократна помощ, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и засегнати от Covid-19.

За първи път семействата с по трима и повече членове ще получат по два пакета с храни. Увеличението идва в отговор на направено проучване, възложено от Агенцията за социално подпомагане, в което се препоръчва размерът на помощта да се съобрази с големината на семействата.

Подпомогнатите ще получат по 23 кг храни на стойност 55 лв., като пакетите включват 16 вида продукти от първа необходимост. Сред тях са ориз, спагети, лютеница, различни видове консерви, конфитюр, захар, леща, брашно и олио. Раздаването на пакетите ще бъде поетапно и ще продължи и през ноември по график, изготвен от партньорската организация по програмата – Българския Червен Кръст (БЧК).

За първи път семейства с по трима и повече членове ще получат по два пакета.

Всеки от пакетите съдържа 16 продукта – общо 23 кг на стойност 55 лв.

Организацията по раздаването е поетапна – по график, изготвен от БЧК.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.