Социалното министерство предлага да има детски надбавки за всички деца

Споделете статията:

Подоходният критерий за детските надбавки да отпадне – това предлагат от социалното министерство. В момента тази помощ получават само семействата, които имат доход под 410 лева. Сумата, която се дава за дете до навършване на пълнолетие, в момента е 40 лв,  за две – 90 лева, за близнаци – 75 лева. Надбавките се изплащат при подоходен критерий – до 410 лева месечен доход на член от семейство. При доход от 40 до 510 лева се изплаща 80% от размера на помощта.

Социалният министър отбеляза, че “това е въпрос на разчети и на възможности”. “В момента смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме, че има различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък”, коментира вчера министърът.

Ако предложението бъде прието, в бюджета ще бъдат пренасочени допълнително средства, откъдето да се изплащат сумите. Мярката вече е поставена за обсъждане от Министерството на труда и социалната политика. Ресорният министър Деница Сачева заявява, че се предвижда необходимите средства да бъдат заложени в бюджета за 2021 година.

„Всички деца трябва да са равнопоставени. Общият бюджет би бил 398 милиона лева. Около 800 000 деца получават надбавки. Идеята е още 400 000 да започнат да я получават. Дебатите предстоят още този месец”, обещава министър Сачева. Тя очаква, че връщането на надбавките за всички деца ще накара родителите да се осигуряват на реалните доходи, които получават.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.