Ройтерс: САЩ не може да се справи с иракските милиции

Шиитските милиции са задържали, измъчвали и тормозили много повече сунитски граждани по време на поддържания от американските сили град Фалуджа, отколкото американски представители официално са признали, се твърди в коментар на “Ройтерс”.

Повече от 700 сунитски мъже и момчета все още ги няма, два месеца след като едно от най-силните звена на “Ислямска държава” бе победено. Насилието се е случило въпреки усилията на САЩ да ограничат ролята на въоръжените групировки в операцията, включително заплахата да се оттегли американската въздушна подкрепа.

Американските усилия са имали слаб ефект, според “Ройтерс”. Шиитските милиции не са се изтеглили от Фалуджа, участвали са в плячкосването на града, твърдят, че ще попречат на всяко усилие да им се ограничи ролята в бъдещи операции срещу “Ислямска държава”.

Бойците от милициите са убили най-малко 66 сунити и са упражнили насилие най-малко върху 1500 други, които са бягали от Фалуджа, според интервюта с повече от 20 оцелели, племенни водачи, иракски политици и западни дипломати.

Интервюираните споделят, че някои мъже са били застрелвани, бити с гумени маркучи и в някои случаи обезглавявани. Разказите им са подкрепени от прегледа на докладите по разследването от местни иракски власти и видео свидетелство и снимки н оцелели, направени веднага след тяхното освобождаване.

Битката срещу Ислямска държава част от конфликта между шиитското мнозинство и сунитското малцинство, започнал през 2003 г. след, след като САЩ започна войната в Ирак, смятат от “Ройтерс”. Според коментара войната е прекратила десетилетия на сунитското управление при Саддам Хюсеин и е докарала на власт серия от правителства доминирани от шиитски ислямистки партии под покровителството на Иран.

Усилията на Вашингтон да ограничи сектантското насилие в момента са приоритет за администрацията на Обама, която иска да изработи план как да помогне на иракските сили да си върнат по-голямата част от Мосул, иракската столица на “Ислямска държава”, се казва в коментара. От месеци текат предварителните операции по прочистване на местата извън стратегическия град. Сунитски лидери в Ирак и западни дипломати се страхуват, че шиитските милиции могат да извършат още по-страшни ексцесии в Мосул, вторият най-голям град в страната. “Ислямска държава”, сунитската екстремистка групировка, завладя сунитския град през юни 2014 г., припомнят от “Ройтерс”.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.