Специална церемония за възпоменание на 11 343 загинали в Северна Гърция и Вардарска Македония. Ще бъдат почетени и спасителите на българските евреи

Споделете статията:

На церемония в Централната софийска синагога на 30 януари ще бъдат възпоменати жертвите на Холокоста, както и ще бъдат почетени спасителите на българските евреи.
По време на церемонията ще бъдат запалени свещи в памет на всеки един от 20-те българи, определени от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ в Ерусалим, Израел, като Праведници сред народите за ролята им в спасяването на българските евреи, както и в чест на четирима дипломати, които нямат това звание, но за които има доказателства, че са помогнали на евреите по време на Втората световна война.

Свещ ще бъде запалена и в памет на 11 343 евреи депортирани от арминистрираните от Царство България територии на Северна Гърция и Вардарска Македония.


На събитието, съвместно организирано от Организацията на евреите в България „Шалом“, Централният израилтянски духовен съвет и Държавният културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Заместник министър- председателят и Министър на външните работи Екатерина Захариева ще изнесе слово по повод на на Международния Ден за възпоменания на жертвите на Холокоста и 75-тата
годишнина от освобождаването на най-големия концентрационен лагер на смъртта Аушвиц- Биркенау.
В България, лидерите на Българската Православна Църква, политици, интелектуалци, общественици и обикновени граждани отказват да предадат своите еврейски сънародници и успяват да ги спасят от депортациите в лагерите на смъртта.
На събитието ще присъстват още кметът на град София, г-жа Йорданка Фандъкова, дипломати, политици и общественици

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.