Специални докладчици на ООН искат от българското правителство да спре дискриминационните мерки срещу COVID-19 в сегрегираните ромски квартали

Споделете статията:

 

Двама специални докладчици* на ООН призовават  българското правителство да спре речта на омразата и расовата дискриминация спрямо ромското етническо малцинство, наблюдавани като част от мерките срещу пандемията на COVID-19 у нас, както и да бъдат преустановени полицейските операции, селективно насочени към такива квартали по време на пандемията. Това огласи пресслужбата на Комисаря на ООН по правата на човека. Специалните докладчици са механизми за защита на правата на човека, установени от уставни органи на ООН. Те се назначават, за да следят и докладват за нарушения в определени важни сфери на правата на човека.

„Дълбоко сме обезпокоени от дискриминационните ограничения на етническа основа към ромите, които открито се подкрепят от българските власти като част от по-широките мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19“, смята  Е. Тендайи Ачиуме, която е специалният докладчик на ООН по въпросите на расизма. Към позицията й се присъединява и Фернанд де Варенес, специален докладчик на ООН по въпросите на малцинствата.

„Въведените от средата на март пропускателни пунктове на входните точки на и без това сегрегираните ромски квартали в Нова Загора, Казанлък, Сливен, Ямбол и София – твърдяно въведени като мярка за овладяване на пандемията – е нарушение на правата на ромите на равенство и свобода на придвижване. То може да изложи тези хора на вируса, особено там, където достъпът до водоснабдяване и канализация е слаб, както например в Нова Загора“, пише още в съобщението на докладчиците.

Те обръщат внимание и на полицейската акция „Респект“, също насочена и огласена като такава само за ромските квартали, при която полицията патрулира в тях и контролира дали ромите спазват мерките против COVID-19 или не.

„Тревожно е, че високопоставени представители на правителството, на съдебната власт и един политик, правят изказвания в подкрепа на такива мерки срещу Ковид-19, които са насочени единствено към ромите“, заявява се в съобщението на докладчиците и конкретизират, че става въпрос за лидер на националистическа партия, определил ромските квартали като „гнезда на зараза“.

„Такива изявления допринасят за засилването на антиромските нагласи сред населението и насърчават изключването на ромите, сегрегирането и маргинализацията им. Властите не бива да използват епидемията, за да задълбочават изключването на ромите и да ги представят като престъпници и заразни“, заявяват още докладчиците. Те призовават българското правителство да заклейми речта на омразата, расизма и националпопулизма и да им се противопоставят на национално, регионално и местно ниво.

Според Красимир Кънев, председател на БХК„Дискриминацията и социалното изключване на определени групи се проявяват особено ярко в ситуация на криза. В България още от самото начало на извънредното положение бяха изолирани с контролно-пропускателни пунктове ромски квартали, в някои от които до ден-днешен няма нито едно заразено лице. Нещо повече, град Казанлък – един от първите градове, който изолира своите роми – досега не е регистрирал нито един случай на заразен сред всичките си жители. Тези флагрантни дискриминационни действия се случиха пред затворените очи на правоприлагащите органи на национално и на местно ниво и с преобладаващото одобрение на българските медии.”

В края на април авторитетната международна правозащитна организация Амнести Интърнешънъл също изрази загриженост от тези действия на управляващите в България.

 

 

*Докладчиците бяха информирани в края на март от БХК за блокирането на ромските квартали с пропускателни пунктове в няколко български града.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.