Споделете ваксините или климатичната сделка пропада, е призивът към богатите страни

Напредъкът в справянето с климатичните промени може да бъде забавен от развиващите се страни, ако не им се даде равен достъп до ваксини, Борис Джонсън бе предупреден, докато богатите държави се намират под все по-голям натиск да даряват повече дози, съобщава Гардиън.

Данните, събрани от Обзървър, показват, че най-заможните страни, сред които Великобритания, имат достатъчно ваксини да имунизират населението си повече от два пъти. Преди тридневната среща на Г-7, започваща на 11.06 в Корнуел, се натрупват все повече убедителни цифри, че провалът да бъде приет ваксинационен план за по-бедните държави може да доведе до това те да откажат или да не могат да водят заедно с богатите страни борбата срещу климатичната криза.

Джонсън ще се опита да потуши напрежението, като призове най-развитите страни да помогнат до края на 2022 г. да бъде ваксинирано цялото човечество. „Ваксинирането на хората по целия свят до края на следващата година ще бъде най-голямото постижение в историята на медицината,” министър председателят заяви. „Призовавам останалите лидери на Г7 да се присъединят към нас, за да сложим край на тази ужасна пандемия и никога повече да не позволим опустошението, нанесено от коронавируса, да се повтори.” Към 05.06 броят на ваксинираните във Великобритания достигна 40 милиона под вещата експертиза на Кейт Бингам, която води ваксинационната програма.

В ключовата седмица за британската демокрация, Джонсън се надява да използва срещата на Г7, за да положи основите за Коп26, важната среща на ООН за климата, която ще се проведе през ноември в Глазгоу. Храни се надеждата, че на нея ще бъдат изпратени делегации и от богатите, и от развиващите се страни. Но, докато богатите държави са обвинявани, че трупат ваксини, Пол Полман, бивш изпълнителен директор на Юнилевър и председател на Международната търговска камара, каза, че двете най-големи глобални предизвикателства стават все повече и по-опасно свързани.

„Не можем да имаме световна солидарност и да вярваме, че ще се справим с климатичните промени, ако не покажем солидарност по отношение на ваксините. Развиващите се страни няма да се справят с по-амбициозни цели за емисиите, ако не видят, че развитите държави показват солидарност и за ваксините, и за финансирането за климата. Шансовете на климатичната среща ще бъдат много по-големи, ако се справим с проблема с ваксините.”, каза Полман.

Представител на британското правителство обобщи проблема с думите: „Знаем, че развиващите се страни искат признание от Г7, че има тройна несправедливост: не те са на първо място по изгаряне на изкопаеми горива, за да развиват икономиката си; нямат достатъчно пари да се защитават от климатичните промени; нямат достатъчно ваксини, за да се защитят от Ковид. Обещанието на Джонсън да споделя ваксини е признаване, че това е акт на солидарност и ще гарантира успеха и на двете срещи, след като Великобритания покаже решителността си, че Коп26 ще засяга всички, особено климатично уязвимите страни.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.