Холивуд има проблеми с малцинствата, смятат 1/3 от гласували в анкета на Ройтерс

Холивуд не обръща достатъчно внимание на малцинствата и жените, смятат една трета от попълнилите годишната анкета на Ройтерс/Ипсос. Липсата на номинирани за наградите „Оскар“ с различен етнически произход тази година беше изразена с хаштага в Twitter #OscarsSoWhite.

34% от гласувалите онлайн близо 2000 души смятат, че според тях Холивуд има генерален проблем с малцинствата. 32% са на мнение, че филмовата индустрия избягва да прави филми, свързани с малцинствата, които да са достатъчно добри, че да бъдат номинирани за „Оскар“. Почти две трети от чернокожите респонденти, или 62% от тях, отговарят, че Холивуд има проблем с малцинствата. За сравнение, така мислят 48% от представителите на всички малцинствени групи, участвали в анкетата.

Отношението към жените има статистически пренебрежимо по-добър резултат – 32% от запитаните отговарят, че Холивуд има проблем с женския пол, а 29% смятат, че не се правят филми за жени, които да могат да спечелят „Оскар“. Но жените са съвсем леко по-критично настроени от мъжете, когато отговарят на въпроса за мястото на жените във филмовата индустрия. 28% от мъжете и 30% от жените мислят, че Холивуд не прави достатъчно качествени филми за жени.

Тези резултати излязоха месец, след като стана ясно, че сред номинираните за най-престижните награди няма цветнокожи актьори, нито жени в категориите „най-добър режисьор и/или сценарист”. Според експертите това прави тазгодишните награди „най-белите оскари” от години.

Изключение е филмът „Селма”, който е номиниран за най-добър филм и най-добра филмова музика и спечели статуетка в категорията за музика. Режисьорката му Ава Дю Верне и изпълнителят на главната роля Девид Ойелоло, които са от афроамерикански произход, обаче не бяха номинирани.

Академията за филмови изкуства има 6100 членове, избрани заради качеството на работата им и от препоръки на други членове. Проучване, извършено от Лос Анджелес Таймс през 2012 г., показва, че 94% от членовете на журито са бели и 77% от тях са от мъжки пол, а средната им възраст е 62 години.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.