Според съда налице са всичките законови основания Джок Полфрийман да бъде пуснат предсрочно на свобода

Софийският апелативен съд /САС/ пусна предсрочно условно от затвора Джок Полфрийман, съобщава news.bg.

Според съда били налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване.

Маргиналия информира неведнъж за правния казус с Джок Полфрийман. Последната ни дописка бе за неговата гладна стачка през май 2019 г. Тя беше в знак на протест срещу корупцията и злоупотребите с власт в Софийския затвор и  продължи  повече от две седмици.

Австралиецът излежава20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. „Света Неделя“ в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Джок Полфрийман създава неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. През тези години, Полфриймат научава български език и работи за себеразвитие посредством университетско дистанционно обучение. Знае и няколко ромски думи. Винаги защитава ромите, които са най-потиснатата група в затворите на България.  Десет години Джок Полфрийман не извършва криминални деяния, напротив – награждаван е. Организира създаването, с участие на други наоколо, първото по рода си в страната сдружение за пряко представителство на гласа на затворниците. Полфрийман е председател на Управителния съвет на Българско затворническо сдружение за рехабилитация (БЗСР). БЗСР е единствената в страната неправителствена организация за пряко представителство и защита на правата на затворниците. През последните две години, БЗСР и Полфрийман са подложени на постоянни репресии, инспирирани и поощрявани от Министерството на правосъдието на Република България.То получава регистрация като неправителствена организация по реда на държавната юриспруденция през 2012 г. За кратък период от 6 години,  Българско затворническо сдружение постига успехи в полза на подбряване на условията в българските затвори и на хуманното, правомерно третиране на хората в тях. Джок Полфрийман винаги помага на хора около себе си в Софийския затвор, българи и чужденци, но работата му по същество е грижа за цялата общност.

За своята гражданска активност той беше номиниран за „Човек на годината“ от Българския хелзинкски комитет.

Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.