Според статистиката едно на всеки 160 деца се ражда с аутизъм.

Споделете статията:

В София се състоя Първата научна конференция за аутизма, организирана от сдружение “Аутизъм днес” и Бостънския университет, под патронажа на Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания в България.

Според последните проучвания, ако през 2000 г. едно на всеки 150 деца е било диагностицирано като аутист, през 2014 г. съотношението е вече 1 към 59, без значение от раса или социален статус.

Хората аутисти трудно създават приятелства и комуникират. Те живеят в свой собствен свят. Но това не означава, че имат ментални проблеми.
Аутизмът не може да е присъда, казват от сдружение “Аутизъм днес”, организатори на конференцията.
„Като човек, родител и като представител на Столична община, не мога да не приветствам инициатива като тази конференция, която има за цел обмяна на информация за най-новите методи за терапия на хората от аутистичния сектор. За да помагат на тях и техните семейства, специалистите трябва да са запознати с най-съвременните научни открития и практики в тази сфeра.  „Столична община не е безразлична и вече няколко години работи съвместно със сдружение “Аутизъм днес” за интеграция и повишаване качеството на живот на децата и младежите с аутизъм. В София вече има няколко центъра за работа с деца от този спектър“, казва зам.кметът Дончо Барбалов.

Впечатлен съм от нивото на професионалистите в България, мотивацията на учителите, както и културата към различните деца, но може да бъде направено още много по тези въпроси. Това е и една от идеите на конференцията – да покажем какви са стъпките към интегрирането на хората с подобни проблеми, както и да дадем реално работещи решения“, сподели Чад Хъникът M Ed., BCBA, LBA, пред“spisanie8bg.

Организаторите от сдружение „Аутизъм днес“ искат да поставят във фокуса на общественото внимание, организирайки тази конференция, е културата на нашето общество по този въпрос и значението да се говори в семейна среда за хората с подобни проблеми. Само така те ще могат да срещнат повече разбиране, да се адаптират по-добре към средата, в която са, и да изградят хармонични взаимоотношения с околните.

   

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.