Спрете „Събота вечер с Дони“, хомофобията му е недопустима за национален ефир!

Протест до генералния директор на БНТ г-н Емил Кошлуков изпращат правозащитни организации и авторитетни общественици, във връзка с последното предаване от 25 януари 2020 г. на новото шоу на националната телевизия „Събота вечер с Дони“ с водещ Добрин Векилов-Дони.

Освен плагиатстването  от прочутото шоу на Греъм Нортън Graham Norton Show от  сценаристите, предаването съдържа откровено хомофобски изказвания. Въвеждащият скеч на Дони адресира хората с нетрадиционна сексуалност, внушавайки негативни дистанции към тях.

Равноправието на ЛГБТИ хората (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални) е залегнало в Eвропейските договори и в Хартата на основните права на ЕС. Те изключват категорично всякаква дискриминация заради сексуалната ориентация на хората. Във всичките 28 страни-членки на ЕС хомосексуалните и другите засегнати групи в обществото трябва да имат същите права и условия за живот, както всички останали. Във второто издание на „Събота вечер с Дони“ обаче,  националният тв ефир  бе използван от водещия да пропагандира хетеросексуализма като единствена форма на полово съжителство и да отправи подстрекателски внушения по адрес на еднополовия брак.

Авторите на  протестното писмо припомнят, че аналогичен казус в БНТ с нарушение на ЗРТ имаше с неадекватното предаване на популярната водеща Мира Добрева през  2017 година, когато в студиото бе поканен представител на расистките футболни групи (ултрас), а водещата нескрито му се възхищаваше с думите „Доста е възбуждащо“. Тогавашният директор на БНТ г-жа Вяра Анкова определи строга санкция, с което потвърди високите стандарти на обществената телевизия и спазването на Закона за радио и телевизия.

Писмото завършва с категорично настояване предаването „Събота вечер с Дони“или да преосмисли ценностната си рамка в духа на чл. 8 от ЗРТ, или  да бъде свалено от ефир.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.