Сръбска авиация и бронирана техника се движат към Косово

Сръбска авиация и бронирана техника са били забелязани да се движат в посока Косово, съобщи БНР.
Военната колона е тръгнала от казарма в Кралево в Централна Сърбия и най-малко един самолет МиГ-29 е прелетял над Нови пазар в посока към сухопътната зона за сигурност.

Масираното настъпление на косовските сили за сигурност започна вчера в едно от населените места със сръбско мнозинство в страната, намираща се на север от разделения град Митровица, предизвиквайки яростната реакция от Сърбия и мобилизация на сръбската армия, съобщава BIRN.

Държавната телевизия заявява, че държавният глава е поставил под тревога сръбските войски, разположени близо до границата с Косово, а междувременно с това е започнал и интензивна дипломатическа дейност по въпроса.

Според информация на Танюг от военната казарма в Кралево (Централна Сърбия) е тръгнала колона военна техника с хора и снаряжение. Сръбската агенция съобщи за най-малко един самолет МиГ-29, прелетял над Нови пазар в посока към сухопътната зона за сигурност.

Досега са арестувани около десет души, но действията на полицията продължават. Сред арестуваните е началникът на полицията на село Зубин Поток.

Местните са поставили на места из селото барикади и запалени гуми, които да възпират напредването на полицаите. Има и престрелки.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е предупредил ЕС, че Сърбия ще реагира, ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово. Той е наредил всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово. Сръбското министерство на вътрешните работи също постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Косовската полиция предприе вчера операция в четирите северни общини с предимно сръбско население. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност, а директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че тя има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.