Сръбският патриарх: организаторите на прайда в Белград не си взеха урок, че ги бият

Сръбският патриарх се изказа против провеждането на гей парад в Белград. Той нарече организаторите на Белград Прайд „безсрамни“, предаде информационната агенция Асошайтед Прес, цитирана от британското ЛГБТ издание PinkNews.

Патриарх Ириней обвини организаторите на прайда и „менторите им от Европа“, че не са научили уроците си от предишните паради, чието провеждане беше проваляно с насилие от страна на крайнодесни групи. Той добави, че „огромно мнозинство“ хора е против провеждането на събитието този уикенд, и че „хиляди полицаи ще трябва да бъдат доведени в Белград“ да го охраняват.

Досега всяка година след 2010 г. властите забраняваха провеждането на белгардския прайд след заплахи от страна на неонацистки групи. През 2010 г. гей парадът в сръбската столица беше удавен в насилие. Противниците на прайда – скинари и религиозни фундаменталисти, хвърляха коктейли „Молотов“ по участниците и полицията. Над 100 души, предимно полицаи, бяха ранени.

На трудностите да се проведе гей парад в Белград е посветена сръбската трагикомедия „Парад“, обявена за „най-касовата сръбска комедия на всички времена“.

По-рано този месец 27-годишен германец беше тежко ранен от удар със стъклен пепелник в главата, след като се включи в конференция в Белград, организирана от ЛГБТ група. Той стана жертва на националисти, които проследиха участниците в конференцията, скандирайки срещу чужденците. Мъжът преживя операцията, но лекарите определиха състоянието му като сериозно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.