“Срам!”, “Бандити!”, “Путин е крадец!” – десетки хиляди излязоха на протест в подкрепа на Навални

Над 1000 души, сред които и деца, бяха задържани в Русия по време на протестите срещу ареста на Алексей Навални. Задържана бе и съпругата на опозиционера. Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Москва в знак на подкрепа за Алексей Навални, а полицията започна мащабна акция срещу тях. По най-нови данни на неправителствената мониторингова организация “ОВД-Инфо”, цитирани от Ройтерс при протестите в подкрепа на Навални в страната са арестувани 2501 души, в това число 945 в Москва.

В началото на седмицата екипът на Навални публикува видео, озаглавено “Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп”. Филмът разказва как руският президент е построил огромно луксозно имение на Черно море и го е финансирал с подкупи, разследването вече е гледано почти 70 милиона пъти в Youtube. От кабинета на Путин определят твърденията във филма като “глупости” и “лъжи”.

Поради часовата разлика демонстрациите започват в източната част на страната. Кадри от Владивосток показват как силите за сигурност преследват група демонстранти по улиците. В Хабаровск много хора се събират при температури далеч под нулата. Те скандират “Срам!”, “Бандити!” и “Путин е крадец!”

 

Привържениците на Навални призовават за протести в над 90 града в Русия тази събота. Тяхното настояване е за освобождаването на най-видния опонент на президента Владимир Путин. В момента демонстрациите в страната са забранени заради пандемията от коронавируса, участниците са заплашени от строги наказания.

Наред с акциите в Русия, демонстрации са планирани из цяла Европа, САЩ и Канада. В Берлин в протеста в защита на Навални взеха участие над 1000 души.

Чучело на “крал Путин” водеше протеста в Мюнхен

 

Протест, организиран от руския опозиционер Евгений Чупов, който преди година потърси политическо убежище в България се проведе в София под надслов “Свобода за Навални”.

Протест пред Руското посолство в София

Протест и пред Генералното консулство на Руската федерация и във Варна. В писмо до Европейската комисия и Европейския съюз по външните работи протестиращите настояват Русия да бъде призната за терористична държава.

използвани са материали на Дойче Веле, Ройтерс, бнт

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.