Сред мигрантите има много младежи, бременни жени, непълнолетни, а места няма

Центровете за настаняване на бежанци към МВР са пълни над 93%. Това показват данните на вътрешното министерство за миграционния натиск върху страната ни в последната седмица.

снимка: dnes

От статистиката става ясно, че от общо 1060 места свободни са само 70. В същото време в лагерите, които се поддържат от Държавната агенция за бежанците, заетите места са около 22%, а над 4000 стоят празни. Това е така, защото по закон задържаните нелегални бежанци първоначално се прибират в центровете на МВР, а след това се настаняват за по-трайно в домовете на ДАБ. Тъй като миграционният натиск към страната се е засилил в последните няколко седмици, обаче центровете на МВР вече се пукат по шевовете, докато тези на ДАБ все още са относително празни.

Над 460 мигранти при капацитет от 300 се намират в момента в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. От няколко дни там настаняват мигрантите, които са влезли от Гърция, докато тези от Турция се връщат обратно. Сред настанените има много младежи, има и жени, включително бременни, както и непълнолетни. В специализирания Дом за настаняване на чужденци в Любимец капацитетът също е изчерпан. Там са настанени над 600 мигранти. Не по-различно е и положението в другия център, разположен в Пъстрогор. След затоплянето на времето и разхлабването на противоепидемичните мерки отново е регистриран засилен поток от мигранти. Те идват основно от Афганистан, Пакистан, Иран, Сирия, има и много кюрди.

В сряда гранични полицаи от ГПУ-Свиленград задържаха след преследване каналджия с 9 незаконни имигранти, съобщиха от Гранична полиция. Арестът е станал около 4 часа сутринта в сряда в с. Сладун, общ. Свиленград. Там в рамките на специализираната полицейска операция за противодействие на незаконната миграция гранични полицейски служители от ГПУ – Свиленград, извършили проверка на лек автомобил „Ауди“, управляван от 38-годишен български гражданин. Първоначално водачът, забелязвайки патрулния автомобил, увеличил скоростта и опитал да избяга, но след кратко преследване е бил спрян от граничните наряди.

В колата били открити 9 граждани на Сирия – 7 мъже, една жена и  11-годишно дете – момиче. Установено било, че чужденците влезли в България от Турция в землището на село Сладун. Водачът е трябвало да ги закара във вътрешността на страната, като за това щял да получи възнаграждение. Той е задържан за срок от 24 часа по ЗМВР, като спрямо него предстои да бъде повдигнато обвинение.  Чужденците ще бъдат настанени в миграционен център.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.