Средиземноморието да не се превръща в гробница, призова папата

Папата призовава да се направи повече, за да се помогне на хилядите мигранти в опита им да се доберат до континента, въпреки огромния риск, който представлява това начинание. Това той направи в обръщение към европейските лидери, съобщи Ройтерс.

Папа Франциск направи своето обръщение няколко дни след като 600 чужденци бяха спасени в Средиземно море между Сицилия и Северна Африка. Според него трябва да има единен отговор на въпроса за миграцията, като европейците не могат да си позволят Средиземноморието да се превърне в огромна гробница. Той добави, че европейските сили трябва да си сътрудничат, за да защитят имигрантите от трафика на хора и да им предложат приемане и помощ.

Европа трябва да създава работни места и да не позволява бюрократичността на институциите да задушат идеалите, които някога са й вдъхвали живот, каза в първото си обръщение към Европейския парламент папата. Той заяви също, че е превърнал защитата на имигрантите и работниците в ключова цел на папството. Папа Франциск обвини глобалната икономическа система, че не е успяла да разпредели богатството, и избра малкия южноиталиански остров Лампедуза за първото място, което ще посети по време на пътуването си като папа.

Същността на призива му към Европа е да не съсредоточава загрижеността си върху икономиката, а върху святостта на човешкия живот, подчерта папата. Той допълни, че е дошло време за популяризиране на политиките, които създават заетост, но най-вече е необходимо да се възстанови шансът за достоен труд, като се осигурят подходящи условия за него. Това означава да се намерят нови начини за съчетаване на пазарната гъвкавост с нуждата от стабилност и сигурност от страна на работниците, тъй като и двете са изключително важни за човешкото развитие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.