Срещата Путин – Порошенко завърши без резултат

Преговорите Путин-Порошенко са били полезни, но не са се придвижили много към слагане на край на военния конфликт в Източна Украйна, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на руския президент. Както е известно, Русия отрича да играе каквато и да е роля в този конфликт. В срещата в Минск са участвали и държавните глави на Беларус и на Казахстан Александър Лукашенко и Нурсултан Назърбаев, както и трима пратеници на Европейската комисия начело с комисаря по външните отношения Катрин Аштън.

Путин е оценил като „позитивни” преговорите, които включвали и двучасов разговор на четири очи с украинския президент. Според руския държавен глава „тази среща в този формат е била полезна”. Той е добавил обаче, че „не знае как всичко това ще завърши”, визирайки конфликта в Източна Украйна. „Но е безспорно, че ние имахме възможност още веднъж да формулираме нашите безпокойства”, е отбелязал Путин, който се е появил пред журналистите късно след полунощ сам, без никакви придружители. По същото време украинският президент се върнал в посолството на страната си в Минск, съобщава агенцията. Там е направил кратко изявление за пресата, като е нарекъл преговорите с Путин „много тежки и сложни”, съобщава Ройтерс. Според Порошенко с Путин са се договорили да се подготви план за прекратяване на огъня в Източна Украйна. От своя страна Путин е съобщил, че не е обсъждал подробности за такъв план с Порошенко и че няма намерение да го прави.

„Ние не сме говорили на тази тема. Русия не може да говори за прекратяване на огъня, защото условията за това и въобще обсъждането на каквито и да са договорености между Киев, от една страна, и Донецк и Луганск, от друга, е работа на самата Украйна”, е казал Путин. Той е добавил, че Русия може само да способства за създаването на обстановка на доверие за възможния и, според него, крайно необходим процес на преговори.

„Русия ще прави всичко за най-бързо начало на мирния процес и ние смятаме, че той трябва да започне възможно най-скоро”, е отбелязал Путин в краткото си изявление пред журналистите.

Коментирайки задържането на десет руски десантчици на територията на Украйна, той е казал, че „те най-вероятно са се заблудили” и е изразил надежда, че Украйна ще ги върне „без проблеми”. „Аз още не съм получил съответния доклад, но първото, което чух, е, че те са патрулирали по границата и са могли да се заблудят”, е казал Путин и е коментирал, че „и украински военнослужещи са се намирали на руска територия и дори с бронирани машини, при което никога не са възниквали проблеми”. Той е подчертал, че се надява и в този случай да няма проблеми от украинска страна.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.