Граждани питат вътрешния министър за разследването на председателя на БХК

Една седмица след публикуването на Декларацията за бързо и ефективно разследване на побоя от 27 октомври над председателя на БХК представители на подписалите я над 200 души поискаха среща с министър Румяна Бъчварова. В писмо до ръководителя на МВР Юлиана Методиева, журналист и главен редактор на „Маргиналия“, историчката Кети Мирчева, преподавателят от НБУ Михаил Иванов и продуцентът Виктор Лилов настояха да бъдат запознати с резултатите от извършените следствени действия.

На срещата, освен вътрешния министър, присъстваха зам.-министърът Филип Гунев и старши комисар Младен Маринов. Младен Маринов представи данни от оперативната работа по образуваното досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл.131, ал.1 от Наказателния кодекс за нанесени телесни повреди. С уточняващи коментари и въпроси се включи и Филип Гунев.

От името на неправителствения сектор Юлиана Методиева изрази огромната си тревога от извършеното насилие над председателя на най-авторитетната правозащитна организация. Михаил Иванов обърна внимание върху общия контекст на омразово говорене, подбуждащо към агресия срещу онези, които се борят с него. Виктор Лилов изказа съображението, че Красимир Кънев, като една от емблематичните фигури, борещи се за правата на малцинствата, е сред най-популярните мишени. Кети Мирчева обърна внимание, че насилническите нагласи са видни и от факта, че след публикуването на Декларацията са получени заплахи „и вас ще ви сполети същото“. Всичките бяха категорични, че с побоя над един правозащитник се дава предупредителен сигнал. Те настояха да бъде осъдено насилието на политическо ниво, за да бъде даден категоричен знак, че в едно демократично общество то не може да бъде толерирано. Посланието им бе да се противодейства срещу дехуманизацията, включително на медиите, даващи на свой ред огромен принос в разпространение на речта на омраза и произтичащите престъпления от него.

Министър Румяна Бъчварова заяви: “За съжаление, този език на омраза и ксенофобия вече има партийното си лице“. Тя изрази опасение, че „тепърва ще берем плодовете им“ и призова следствието и прокуратурата, правосъдната система като цяло, да бъде безкомпромисна срещу всички видове престъпления. Вътрешният министър, както и старши комисар Маринов, изразиха готовност да поддържат комуникация с подписалите Декларацията за хода на разследването.

Представителите на гражданското общество изразиха благодарност за бързия рефлекс на МВР да изслуша опасенията и безпокойството им относно ефективността на разследването на един симптоматичен побой.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.