Срещу абортите и ЛГБТ в Европа: евангелисти от САЩ са вложили почти $90 млн. за кампании

Журналистическо разследване, публикувано от базираният във Великобритания портал openDemocracy, показва, че крайно десни в идеологическите си възгледи американски организации, повечето от които са на евангелисти, са вложили над 280 млн. долара за финансиране на кампании срещу правата на ЛГБТ общността и абортите. От 2007 г. насам само в Европа те са финансирали проекти и правни кантори с почти 90 млн. долара.

„Разкритията показват как свързани с Тръмп групи са изградили една плашеща глобална империя“, казва за фондация „Томсън Ройтерс“ Мери Фицджералд, главен редактор на сайта. Пакетът от публикации по темата излиза в момент, когато дълбоко консервативни сили са във възход в ЕС, където в чл.21 на Хартата на основните права на Европейския съюз изрично е записано, че е забранена всякаква форма на дискриминация, основана на сексуалната ориентация.

Средствата по години (за които има данни за 2007-2018) в милиони долари. За Европа (тъмно синьо) са отишли над 88 млн. долара.

 

Разследването показва голяма разлика в отпусканите суми – от едва 8 хиляди долара от Института за религиозна свобода през няколко организации с по 14-15 млн. долара всяка до над 23.3 млн. долара от Евангелистката асоциация на Били Греъм.

Една от водещите групи е Американският център за право и правосъдие (ACLJ), в който един от лидерите e Джей Секулоу – личeн адвокат на Доналд Тръмп. Финансови документи показват, че тази организация е вложила в кампании по света поне 18 милиона долара от 2007 г. насам. 80% от тях са за проекти в Европа.

Друг голям играч е Алиансът за защита на свободата (ADF) – отделът за международна дейност на тази структура оспорва с правни аргументи узаконяването на еднополови двойки в Италия. Същият отдел помага за прочут случай в Северна Ирландия от 2014 г., когато пекарна отказва поръчка за торта с надпис „Подкрепа за гей браковете“ (това е единствената част от Обединеното кралство, където това не е признато, тортата е за правозащитно събитие и съдът постановява, че пекарната е просто бизнес, независимо от християнските чувства на собственика си; Върховният съд в крайна сметка отсъжда в негова полза през 2018 г.)

Франклин Греъм на митинг на Тръмп на 1 ноември в Северна Каролина. Той е президент на евангелска асоциация, носеща името на прочутия му баща, пастор Били Греъм, вложила 96 млн. долара за лобиране по света за промени на национални закони и влияние върху гражданите на други страни. През 2015 г. тя се пререгистрира като църковно сдружение и не е длъжна да разкрива донори и разходи. Франклин Греъм е възхвалявал как Русия се отнася към ЛГБТ общността.

 

ADF подпомага в ЕСПЧ съпротивата в Австрия срещу осиновяване от еднополови двойки и срещу правото на транссексуални жени във Франция да могат законно да сменят и половата си идентичност. Сега от организацията казват, че вместо да водят спор с нея, от OpenDemocracy се заели с кампания за опетняване на името им. Базираната в малък град в Аризона ADF стигна до Върховния съд във Вашингтон за защита на тайната на дарителите си (делото продължава), но сред известните донори е семейната фондация на милиардерката Бетси ДеВос, министър на образованието на САЩ.

„Свързани с Тръмп американски евангелисти, финансирани от тайни дарители, изнасят хомофобия по света“, коментира за фондация „Томпсън Ройтерс“ британският ЛГБТ+ астивист Питър Татчел. Разследването на openDemocracy изтъква липсата на прозрачност в църковните организации в САЩ, които не плащат данъци и не са длъжни да разкриват своите донори или как изразходват парите си в чужбина.

Старшият правен съветник на Alliance Defending Freedom Джонатан Скръгс разказва на 22 янари 2019 г. за аргументите си в съдебния спор дали е отговаря на Конституцията отказът на фирми в Аризона да отказват да обслужват клиенти заради сексуалната им ориентация.

 

 

По-рано тази година „Асошиейтед прес“ показа, че организациите на Джей Секулоу, включително ACLJ, са платили в периода 2008-2017 г. като благотворителни фондове над 65 милиона долара на него, семейството му и техните корпораиции, „демонстриращи охолен живот в елитни имоти“. Няколко адвокати – включитено синът му – от иначе неправителствената ACLJ се оказаха сред правните защитници в Сената на президента Тръмп в процедурата за импийчмънт.

Авторите твърдят, че в първите толкова подробни данни показват мащаба на тези разходи за влияние върху чуждестранн закони, политики и обществено мнение с цел „да се предизвика контраатака“ срещу репродуктивни права на жените и защитата на сексуални малцинства. Членове на правозащитни организации коментират описаното като „тревожно“ и „сигнал демокрациите да се пробудят“.

Миналата година почти същият екип журналисти показа как дузина организации на фунтаменталистка американска християнска десница – отново с връзки с администрацията на Тръмп и Стив Банън – са излели в Европа поне 50 млн. долара в рамките на десетина години. В САЩ на подобни структури е забранено да участват в политиката, но в Европа те са свързани с крайно десни политици и движения в редица държави, включително Унгария, Италия, Полша, Сърбия и Испания, участващи на събирания с консервативни руснаци на Световния конгрес на семействата (WCF).

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.