Срещу радикализма: във Франция започват масови проверки на джамиите

Франция смята да демонстрира решителност в отговор на обществения натиск, който особено се засили след убийството на учителя по история Самюел Пати, извършено от един ислямист на 16 октомври т.г. В страната има има над 2600 джамии и молитвени домове на мюсюлмани. Френският съвет на мюсюлманската вяра, в който са обединени всички мюсюлмански общности в страната, до 7 декември да приеме „Харта за ценностите в Републиката“, която да залегне като основен документ за работата на имамите

През октомври Еманюел Макрон обяви война на радикалните идеологии. Действията не закъсняха – във Франция започват масови проверки на джамии, за които се подозира, че разпространяват радикален ислям. Когато във Франция обсъждат опасностите от т.нар. политически ислям, дискусията често опира до понятието „ислямски сепаратизъм“. То бе дефинирано от политолога Бернар Ружие, автор на бестселъра „Територии, овладени от ислямизма“. В него Ружие описва пропагандата на имамите-ислямисти и посочва квартали из цялата страна, които са под контрола на ислямистите.

 

Според президента на Франция, става дума за ислям, който нормализира насилието и подкопава ценностите на Републиката. Самокритично Макрон заяви: „Нашата република допусна гетоизирането – създаването на центрове на мизерията“. Нужно е да се закрият радикалните ислямски духовни училища, обучението на имами в бъдеще да се извършва в самата Франция, а финансирането на ислямските дружества и джамиите да бъде по-строго регламентирано – особено що се отнася до финансовите помощи от чужбина. Президентът натовари правителството със задачата да подготви „закон срещу сепаратизмите“.

Сряда (9.12) законът срещу сепаратизма ще е обект на обсъждане в правителството и ще забранява една обичайна сегашна практика, наблюдавана в някои мюсюлмански квартали на френските градове – родителите да отписват децата си от държавните училища, за да ги обучават вкъщи.

В цялата досегашна история на Франция не е имало подобна кампания за масово наблюдение на джамии от страна на светската държава, която е известна с това, че по принцип не се меси във въпроси от религиозен характер.

източник

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.