Стъпка към справедливост за деца, заподозрени в принадлежност към ИДИЛ

 

Международна организация за правата на човек/ХРУ/ разкри в неделя, че иракските власти са освободили 75 деца, обвинени в принадлежност към ИДИЛ тъй като някои иракски съдии разбират как да прилагат международните принципи на правата на човека и подчерта необходимостта да се третират децата, вербувани от въоръжени групи, като жертви, а не като престъпници, съобщи арабският независим онлай вестник Elaph.

Международната организация „Хюман райтс уотч“ заяви в доклад, че съдийска група, специализирана в разглеждането на дела на деца, задържани в Ирак по подозрение за принадлежност към ИДИЛ, е спазила през първата половина на тази година международните стандарти за правата на човека по-добре, в сравнение с други иракски съдилища. .

Организацията добави, че повече от десетилетие комисия в провинция Северна Ниневия, оглавявана от съдия, работи с прокурор и социален работник, за да разгледа случаите на заподозрени, които са били деца по време на присъединяването към терористични организации. ХРУ посочи, че през първата половина на 2020 г. тази комисия изглежда е възприела по-съвместим с правата на човека подход към въпроси, които включват деца, заподозрени в принадлежност към ISIS. През юни съдебните власти разпуснаха комисията, като заявиха, че последните са разгледали всички висящи дела, но друга комисия в Ниневия за разглеждане на дела за тероризъм, свързани с деца, продължава да работи.

Комитетът е осъдил 202 души, оправдал е 31 души и ги е освободил и е освободил 44 по закона за амнистията в ИракСтотици деца, обвинени в тероризъм. ХРУ отбеляза, че след появата на ИДИЛ в Ирак властите на правителствата на Ирак и региона на Кюрдистан са обвинили стотици деца в тероризъм съгласно антитеррористичния закон заради предполагаемата им принадлежност към ИДИЛ.Тя обясни, че съгласно Закона за иракските грижи за травми от 1983 г. минималната възраст за наказателна отговорност е девет години в Ирак и 11 години в региона на Кюрдистан.

Иракският закон също така предвижда, че съдебните власти, които разглеждат дела на лица на възраст под 18 години по време на предполагаемото престъпление, трябва да изпращат осъденото дете в „училища за рехабилитация“, предназначени да осигурят социална рехабилитация и реинтеграция чрез образование или професионално обучение.

Хюман Райтс Уоч  отправя призив за освобождаване на всички деца, които не са извършили престъпления към иракското правителство и регионалното правителство на Кюрдистан да изменят законите за борба с тероризма, за да прекратят задържането и преследването на деца единствено заради участието им или присъединяването им към обучение на ИДИЛ, като същевременно подчертава, че международното право забранява набирането на деца във въоръжени групи.

Организацията подчерта, че докато законите не бъдат изменени, Висшият съдебен съвет на Ирак трябва да настоява съдиите в цял Ирак да освободят всички деца, които не са извършили други престъпления, и да осигури тяхната рехабилитация и интеграция. Деца, които може да са извършили други насилствени престъпления, също трябва да бъдат третирани в съответствие с международните стандарти на правосъдието за младежи. „Ирак направи малка стъпка към защита на правата на децата, вместо да ги смазва, но дори този напредък е застрашен, ако властите не го разгласят“, се казва в заключение.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.