Стъпка срещу хомофобията и расизма за наградата Оскар. След БАФТА

Споделете статията:

Филмите, които искат да се състезават за Оскар за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за разнообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки, съобщи ВВC.

Миналата година Bafta, британският еквивалент на Оскарите, въведе подобни критерии за две от своите награди. Филмите няма да бъдат номинирани за най-добър британски филм или за най-добър британски дебют, освен ако не отговарят на поне два от четирите „стандарти за разнообразие“.

 

 

 

Актьорският състав и екипът зад “1917 г”. с тяхната „Бафта“(британския аналог на Оскар) за най-добър британски филм / снимка: BBC

Академията излага четири „стандарта“ . С тяхното прилагане се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата. За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата. Отсъствието на цветнокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite. Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на цветнокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

 

 

Какво се случи след противоречието #OscarsSoWhite от 2015 г. /снимка: BBC

Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности. До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат такива, в които има достатъчно представители на жените, расовите и етническите групи, ЛГБТ+ и хората с увреждания.

Посочени са и следните области, в които трябва да бъдат включени такива групи: – Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“ – Творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи – Платени стажове и обучение -Публично разпространение и маркетинг Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това. Дотогава филмите от 2021 г. ще трябва да представят формуляр по стандартите на Академията за включване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.