Стара Загора: Събарят 55 незаконни ромски къщи с полиция и жандармерия

С арест на двама роми и леки наранявания на двама полицаи и един жандармерист завърши първият ден от акцията за събаряне на незаконни къщи в ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора. За провеждането й бяха мобилизирани около 1000 полицаи и жандармеристи. До обяд приключи премахването на 35 от определените със заповед на кмета Живко Тодоров 55 постройки за събаряне.

Акцията започна точно в 7,30 часа сутринта. Стотици роми от квартала образуваха жива верига, когато жандармерията тръгна срещу тях с палки и щитове. Тя освободи пътя на багерите и събарянето започна. Една по една рухваха стените на набързо построените паянтови и стабилни стопански постройки и къщи. Преди това служители на ВиК и ЕВН прекъсваха електро и водоподаването, а от службата „Закрила на детето“ следяха дали в сградите няма оставени деца.

This slideshow requires JavaScript.

Въпреки ескалацията на напрежението, до размирици не се стигна, освен няколкото инцидента. Двама полицаи и един жандармерист получиха леки наранявания. Двама роми бяха задържани за 24 часа. Срещу тях са образувани бързи производства за нападения срещу служителите на реда. Група роми, сред които и много деца, се беше барикадирала на покрива на една от къщите, въоръжени с празни бутилки. До събаряне на тази къща в понеделник не се стигна.

Мнозина от собствениците на къщи, определени за разрушаване, побързаха да изнасят имущество и да спасят каквото могат. Други ругаеха властта и питаха само по този начин ли може да бъде приложен законът. Не пропуснаха да припомнят и как само преди месец в гетото са раздавали храна, дрехи и пари срещу обещанието да получат гласове за една или друга партия.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров индиректно обвини своите предшественици, които са си затваряли очите за незаконното строителство и за присъединяването на къщите към електрическата и ВиК мрежата с единствената цел-техните партии да получат подкрепа от малцинството на избори. А председателят на Оперативния щаб по провеждането на акцията – зам.-кметът Йордан Николов, заяви, че и държавата е трябвало да се намеси отдавна, но не го е направила.
Срещу незаконната сеч в парк „Борова гора“ и разширяването на гетото в посока към парк Аязмото, създаден от първия старозагорски митрополит Методий Кусев, в последните месеци в Стара Загора имаше обществена нетърпимост.

Акцията дойде и като резултат от тези настроения, но първоначално обявената дата за провеждането й беше отменена, заради отказ на полицията в Стара Загора да осигури охраната на обществения ред. С множество аргументи, най-важният между които беше влизането в кампания за евроизборите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
veni@abv.bg'

Венелина Попова

Венелина Попова е журналист от БНР, кореспондент в Стара Загора. Носител е на наградата „Паница” за гражданска доблест.