Старият скандалджия Волен Сидеров упражни поредно грубо посегателство върху обществената телевизия

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ И ПРОДУЦЕНТИТЕ ОТ БНТ

Ние, долуподписаните, изразяваме силно безпокойство от поредния опит БНТ да бъде използвана от политици в ущърб на зрителя и нейната обществена функция. Срамната сцена, която беше разиграна от лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Референдум“ на 1.10.2019 г. буди силно притеснение, че са прекрачени границите не само на професионалните отношения между журналисти и политици, а и тези на човешкия морал и етичните принципи. Надяваме се, че не това е примерът, който представители на властта искат да дават на българското общество.

Когато хора с власт и имунитет променят сценария на предаването, опитват да цензурират въпросите на водещите и влизат в конфликт с други участници, това е грубо посегателство върху отговорностите, които обществената телевизия има. Приемаме това като обида и вмешателство не само към екипа на „Референдум“, а и към журналистите и зрителите на обществената телевизия.

С подписите си под Споразумението за отразяване на предизборната кампания, представителите на ПП „Атака“ приеха без възражение и без обсъждане да следват неговите правила. Възмутени сме, че именно представител на законодателната власт наруши конкретни текстове в този документ, в който изрично е записано, че страните се съгласяват да спазват и прилагат нормите на Конституцията, законите и решенията на ЦИК. Настояваме ЦИК като единствен орган, наблюдаващ законността на предизборната кампания, да излезе с решение по казуса, създаден от лидера на партия „Атака“ в ефира на предаването „Референдум“.

Безпокойство буди и фактът, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост. Непрестанните напомняния, че БНТ се финансира от данъците на зрителите не означават всепозволеност на хората с власт. Подобни внушения, които носят в себе си предпоставка за натиск под различни форми, са опит за груба промяна на средата, в която журналистите в обществената медия изпълняваме своите задължения. Това поражда у нас и въпроса дали не е назрял моментът финансирането на обществените медии като БНТ, БНР и БТА да не зависи от волята на съответния финансов министър или председател на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия. Конкретната форма е въпрос на добронамерена дискусия.

Наша е отговорността БНТ да не се окаже поредната обществена медия, която може да стане обект на целенасочена дестабилизация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.