Стартира национална гражданска подписка за премахване на запрещението и приемане на закон за физическите лица и мерките за подкрепа

В България над 7000 души са поставени под запрещение. Те не могат да работят, да се женят, да решават къде и с кого да живеят. Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени. Тя е ратифицирана от България още през 2012 г., което задължава държавата да промени законодателството си. Към настоящия момент обаче запрещението продължава да съществува. Национална гражданска инициатива 7000 набира обществена подкрепа и цели да ангажира вниманието на народните представители с искане за премахване на остарялата система на запрещението в България и въвеждане на подкрепеното вземане на решения

 На 15 април, неделя, от 11 до 13 часа, в Литературен клуб „Перото“ в НДК ще се даде старт за събиране на подписи сред българските граждани в подкрепа на премахването на запрещението и внасяне на проекта на закон за физическите лица и мерките за подкрепа в 44-тото Народното събрание на Република България.  Чрез подписката ще се ангажират народните представители да разгледат законопроекта и ще се настоява за неговото приемане.

Инициатори на подписката са група родители и професионалисти, убедени че могат да предложат по-добри решения за това хората с интелектуални затруднения и психична болест да се справят, да получат подкрепа и защита, когато това се налага. В последните 6 години организаторите пилотират мерките за подкрепа в българските условия. Натрупаният опит показва, че запрещението не помага, а прави човека уязвим, без възможности за защита. Национална гражданска инициатива 7000 се осъществява и със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията – София.

 

Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си, да са част от обществото, да решават, следователно – да бъдат. През лятото на 2016 г. проектът на закон за физическите лица и мерките за подкрепа, отменящ запрещението и представящ новата концепция, бе внесен в Парламента и мина първо четене. Финалното му приемане обаче беше осуетено от подаването на оставка на правителството в края на 2016 г. Така усилията по приемане на закона започват отначало.

 

“През последните години работихме усърдно, за да премахнем системата на запрещението и да въведем нова система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми. Представихме анализи на осъдителни присъди и съдебни дела, проведохме обучения, организирахме фестивали, изложби, прожекции на филми и репортажи за живота на хората под запрещение. Изпратихме картички до всички народни представители с надеждата да ги подсетим за проблемите на тези хора и нуждата от бърза промяна на остарялата нормативна уредба в областта на запрещението. Всичко това се оказва недостатъчно, за да превърне дадените политически обещания в дела и отговорно поведение. Затова сега решихме да заложим на собствената си гражданска енергия и да не чакаме дневния ред на вземащите решения – за нас и нашия живот. Знаем, че можем, а и сме длъжни да предложим справедливо решение – при зачитане на индивидуалността и идентичността, да се осигури подкрепа и човека със своите способности да заеме достойно мястото си в нашето общество”, споделят организаторите.

 

Национална гражданска инициатива 7000 е напомняне, че темите, които са важни за хората, трябва да бъдат част от политическия дневен ред. Кампанията за събиране на подписи за премахване на запрещението ще продължи до юни и ще включва координирани събития и инициативи в цялата страна

Инициативен комитет на Национална гражданска инициатива включва Кремена Стоянова, председател и членове – Ани Андонова, Мария Методиева, Мария Недялкова и Любка Александрова. 

 

Национална гражданска инициатива 7000 се осъществява със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и  Глобална инициатива в психиатрията – София.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.