Граждански проект срещу неравенството, дискриминацията и насилието към ЛГБТИ

Споделете статията:

Фондация Глас, в партньорство с фондация Билитис, Асоциация на европейските журналисти-България и Осло Прайд стартират проекта „Гласове на общността“.

През 2021 г. все още липсват правителствени политики и мерки за намаляване на неравенството, дискриминацията и насилието към ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс) в България. Много хора продължават да крият сексуалната си ориентация от колеги, приятели и семейство. Често медиите, поради непознаване на специфичните предизвикателства и преживявания на ЛГБТИ хората, допринасят за стреотипизирането и налагането на погрешни вярвания.

През годините на прицел са правата на  хората с различна сексуална ориентация и жените, гражданските организации, а в обществото вече съществуват редица погрешни представи за т.нар. джендъри, трети пол и др.

Ситуацията се влошава драстично през 2018 г. покрай дебатите за Истанбулската конвенция. Случаите на реч на омразата срещу ЛГБТИ станаха ежедневие. Фалшивата новина за „отнемане на деца и изпращането им в Норвегия за осиновяване от гей двойки“ се масовизира.

Основната цел на проекта „Гласове на общността“ е увеличаването на дела на хората реагиращи срещу използването на реч на омраза или агресия спрямо ЛГБТИ. Необходимо е да се повиши осведомеността и познанията на хората с различна сексуална ориентация чрез обществени кампании за разбиване на стереотипите и митовете, обучения за журналисти за увеличаване на техните познания по темата и обективност при отразяване, насърчаване на активно гражданство чрез тренинги за говорители на общността и техни застъпници.

източник

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.