Стокхолм: Две мюсюлманки сключиха брак с благословията на имам гей

Лесбийска двойка от Иран е била благословена от гей имам в Стокхолм и по този начин е легитимирала връзката си, съобщи английското издание на американския сайт „TheHuffingtonPost”.

Шахар Мослех и Мириам Иранфар, които очакват първото си дете, са се целунали в присъствието на французина от алжирски произход Людовик Мохамед Захед, който е извършил богослужението, предписано от мюсюлманската религия при сключване на брак.  Събитието се е случило по време на гей прайда в Стокхолм, добавя сайтът.

Двете мюсюлманки са сключили брак преди четири години с гражданска церемония според шведския закон. Те обаче са първата лесбийска двойка, която е получила брачна благословия и от мюсюлмански духовник, съобщи шведската телевизия  SVT.

Мариам, която е в напреднала бременност, и Шахар, която страда от вродена чупливост на костите, са се срещнали преди девет години чрез Интернет, твърди сайтът.

„The Huffington Post”  цитира Мариам, която разказва, че с партньорката й са водили истинска война срещу всякакви предразсъдъци към връзката им. „И ние продължаваме да правим това”, добавя жената. Мнозина мислят, че тя е личният асистент на Шахар, а не нейна съпруга.

32-годишната Мириам коментира: „Ние живеем в свят, където ислямофобията и ксенофобията се увеличават. Смятам, че за нас е голямо признание, че нашата любов бе благословена публично от имам”.

36-годишната Шахар казва, че веднага е разбрала, че това е жената, за която иска да се ожени и с която иска да имат деца.  Тя добавя, че Мариам я е спасила, защото преди срещата им водела твърде полигамен живот и не мислела, че може да се привърже трайно към някоя жена.

Роденият в Алжир имам Захед е широко известно име в средите на ЛГБТ активистите от мюсюлманските държави. Той заявява, че е много благодарен за възможността да благослови щастливата двойка. Имам Захед, чиято цел е да разпространява посланието за един толерантен ислям, добавя, че много се радва за щастлива двойка, която  успяла да създаде семейство след много години борба. „Голямо изпитание е да напуснеш родината си, да пристигнеш в чужда страна и да създадеш нов живот заедно”, коментира имамът.

В Иран при първа присъда за лесбийска връзка наказанието е сто удара с камшик. Според ислямския наказателен кодекс в тази страна, ако една жена три пъти е била осъдена за еднополова връзка, на четвъртия път съдът е длъжен да издаде смъртна присъда, пояснява иранският център за документация на нарушения на правата на човека.

Ян Хюрпе, професор по ислям в университета в Лунд, описва пред телевизията SVT събитието като повратна точка за мюсюлманския свят. Той прогнозира, че брачната благословия за двете жени може да е събитие, което целият ислямския свят ще обсъжда и добавя, че това може да възбуди гневни реакции в средите на някои екстремистки групи, но вярва, че други групи ще подкрепят този брак. Според професора не е изключено някои групи да отговорят на събитието, като издадат религиозно проклятие – т.нар. фетва.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.