Столична община: ще има регламент за уличните музиканти след няколко месеца

Споделете статията:

Столична община обмисля да въведе регламент за уличните музиканти. Очаква се този регламент да бъде обсъден от Столичния общински съвет и да влезе в сила след няколко месеца, става ясно от репортаж, излъчен по bTV в сряда.

„Ние ще търсим един регламент, който ще ни позволи по-ясно да поставим въпроса, да кажем кои са местата, на които ще се извършва тази дейности и кои са артистите, музикантите, като, разбира се, целта е да насърчаваме стойностните творци”, каза заместник-кметът по културата Тодор Чобанов пред bTV. Той подчерта, че налагането на глоби от 200 до 1000 лева на уличните музиканти се отнася само до случаите на “нерегламентирано пеене и други форми” на музикални изпълнения.

Янко Бръснаря от “Артерия” и The Pomorians е един от двамата интервюирани в репортажа улични музиканти. Той разказа, че се е опитал да си извади разрешително да свири на улицата, но са му отказали, и че нееднократно е имал проблеми с полицията, защото свири без разрешение.

Репортажът на bTV беше излъчен осем месеца след като Marginalia писа за проблемите на Янко Бръснаря с полицията при опитите му да свири на “Витошка”. Тогава Янко разказа за Marginalia за опита си с полицаи, които са му казали, че за да свири на улицата, трябва да е “инвалид”. Такова изискване обаче няма, твърди в интервю по БНР отпреди година генерал Иван Мечков, заместник-председател на Комисията по обществен ред и сигурност към Столична община.

Междувременно от есента Бръснаря не е в София, а в родното си Поморие, и вече не свири на “Витошка”, а изнася концерти с The Pomorians в Бургас и в страната. “Не знам дали е вярно, че вече не живея в София – сподели Янко за Marginalia днес. – Просто в София нямаше работа”. Той допълни, че групата The Pomorians се е събрала в първоначалния си състав и работи върху нов албум. Специално за Marginalia Бръснаря каза, че работното заглавие на албума е “По ръба на бръснача”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.