Столична община, университетски преподаватели и граждани заедно срещу словото на омразата и екстремизма

 

Кметът Йорданка Фандъкова ще открие международната конференция „София казва „не“ на омразата и екстремизма“, организирана от Сдружение за човешки права „Маргиналия“, заедно с Интернет общество-България и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обединяват усилия в противодействието на враждебното слово и антисемитизма. Конференцията ще се проведе на 15 февруари 2018 г. от 9:30 до 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Събитието се провежда две седмици след като вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се настоява пред българската изпълнителна и местна власт да се спре демонстрацията на крайнодясното движение „Луков марш“.  С Конференцията приключва  цикълът от публични акции срещу екстремизма на крайно десните движения, демонстриращи по улицата на София.

Целта на Международния форум е да демонстрира в началото на председателството на България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма и екстремизма. Организатор е сдружението за човешки права „Маргиналия“, „Интернет общество – България“ е съорганизатор, а Столична община, „Шалом“ и „Гьоте институт“ са партньори.

Конференцията ще състои в три части: политическа, гражданска и академична. Освен кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, участие ще вземат и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар, председател на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, както и изтъкнати интелектуалци, политици, преподаватели, журналисти, общностни лидери и кметове на европейски градове. Всички те ще  споделят своя опит и идеи  в противодействието срещу словото на омразата и екстремизма. Специален гост на  форума е г-н Андреас Холщайн, кмет на германския град Алтена, който в края на 2017 г. бе нападнат в закусвалня поради своите позиции в подкрепа на търсещите убежище и бежанците.

В гражданската част своите идеи и опит в противодействието на враждебната реч и екстремизма ще обменят представители на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), Фондация „Медийна демокрация“, Институт „Отворено общество“, Сдружение „Инициатива за равни възможности“, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Сдружение за прогресивна и отворена комуникация, „Фондация „Сингъл Степ“, BlueLink, „Гьоте институт – България“ и други. Ще бъде изнесен доклад за словото на омразата от малцинствената неправителствена организация Интегро. В гражданските дискусии ще вземат участие директори на елитни и масови училища с акцент на образованието и защитата на децата от идеите на  екстремизма.

В академичната част по темите за крайнодесните движения и младежта в Европа и у нас, както и за връзката между непрочетената история и новия екстремизъм, ще говорят проф. Анна Кръстева и  проф. Антоний Тодоров от Нов български университет. Проф. Ивайло Дичев ще изнесе доклад на тема „Защо Европа днес говори отново за фашизъм“. Изказвания ще направят доц.Румен Петров от НБУ, доц. Валентина Георгиева  от Софийския университет, доц. Алексей Пампоров от Институт за изследване на обществата и знанието и проф. Николай Поппетров от БАН, проф. Димитър Вацов от НБУ.

Девическият хор на НГДЕК ще посрещне гостите с изпълнение на средновековна музика.

***

Проект „София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, от Сдружение за човешки права „Маргиналия“

 

 

Проектът "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Проектът „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.