Стотици роми поздравяват Цецка Цачева по случай ромската Нова Година с протестно писмо

Стотици роми изпращат поздравителни протестни писма до председателя на парламента Цецка Цачева по случай ромската Нова Година. Инициативата е озаглавена „Ромски пощенски протест“, съобщиха представители неформална група антирасисти. Писмата, пускани от различни краища на страната, са с идентично съдържание.

„Аз съм български гражданин и с настоящото писмо до Вас искам да ви окажа личната си подкрепа, в качеството Ви на Председател на Народното Събрание, да гарантирате спазването на Конституцията на Република България, недопускайки леене на реч на омразата от трибуната на българското Народно събрание!“, се казва в писмото. Подписалите го роми заявяват, че са дълбоко засегнати „от липсата на политическа, професионална и чисто човешка реакция“ от страна на Цецка Цачева във връзка с изказването на Валери Симеонов от Патриотичен фронт на 17 декември. Тогава той нарече ромите „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“.

В писмото се призовава Цачева да предпази българския парламент „от оскверняване с расизъм, макар и бил той модерен, латентен, лек и прочее“. „Расизмът е Расизъм и той заплашва сигурността на нашето общество чрез разпалването на вражда или насилие над личността“, се казва още в него.

В заключение подписалите „ромския пощенски протест“ се обръщат към председателя на парламента: „Вашата реакция на расизма би била показателна не само за всички останали държавни органи, но и за всички граждани, защото Вашата институция е олицетворение на върховенството на закона, на парламентаризма, на политическото благоразумие.“

Според неформалната група антирасисти инициативата е спонтанна, а броят на ромите, които се включват в нея, расте.

Ромската Нова година, известна като Банго Васил, се празнува на 14 януари. Тя е съпроводена с празненства от 13 до 15 януари, подобни на традиционното празнуване в България на Бъдни вечер и Коледа. 14 януари е Васильовден по стар стил. Свети Васил се смята за защитник на ромите заради легенда, че е възстановил моста, разрушен от дявола, по който те минавали.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.