Стотици в Украйна участват в шествия в чест на нацистки войници от СС

На 28 април, 78-ата годишнина от създаването на 14-та вафенска((Waffen-SS e военното подразделение на  СС- б.ред) гренадирска дивизия на СС, известна още като І-ва галисийска, в Киев се проведе така нареченият „Шевен шест“. Това е сила, създадена под германската окупация, състояща се от етнически украински и германски доброволци и военнослужещи. Участниците в шествието държаха транспаранти, показващи символа на поделението, пише Timeofizrael.

Походът на Киев от около 300 души идва от западния град Лвов, който от няколко години е домакин на подобни събития. Ден по-рано там стотици присъстваха на по-голям Embroidery March.

Украйна има голямо малцинство от етнически руснаци, които се противопоставят на прославянето на нацистките сътрудници. Такива действия бяха табу в Украйна до началото на 2000-та, когато националистите поискаха и получиха държавно признание за сътрудници като герои за действията си срещу Съветския съюз, който доминираше в Украйна до 1991 г. Израелското външно министерство и украинските евреи, които според демографско проучване за 2020 г. наброяват около 47 000, протестираха срещу почитането на І-ви галисийски и други сътрудници. Но популярността на сътрудниците се повиши след войната с Русия през 2014 г.

Президентът Владимир Зеленски, който е евреин, осъди про-нацистките шествия, които се провеждат законно. „Категорично осъждаме всяка проява на пропаганда на тоталитарни режими, по-специално националсоциалистическата, и опити за преразглеждане на истината за Втората световна война“, каза той в изявление в петък.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.