Страх сред учените, че Тръмп ще отхвърли сериозен доклад за климата

Средната температура в САЩ се е повишила бързо и драстично от 1980 г. насам и последните десетилетия са били сред най-топлите през изминалите 1500 години, се твърди във внушителен федерален доклад за климатичните промени, който чака одобрение от администрацията на Тръмп, съобщава Ню Йорк Таймс.

В черновата на доклада изготвен от 13 федерални агенции, който още не е добил публична известност, се заключва, че американците усещат в момента ефектите на климатичните промени. Той директно противоречи на твърденията на президента Тръмп и членове на кабинета му, които казват, че човешкият принос към климатичните промени е несигурен и че възможността да се предвидят ефектите му е ограничена.

„Има изобилие от доказателства за променящия се климат, от върха на атмосферата, до дълбините на океаните,” с твърди в драфта на доклада. Ню Йорк Таймс получи копие от него.

Авторите отбелязват, че хиляди проучвания, извършени от десетки хиляди учени, са документирали климатични промени на земята и във въздуха. „Разнородни доказателства показват, че човешките дейности, особено парниковите емисии, са най-отговорни за наблюдаваните климатични промени,” пишат те.

Докладът бе завършен тази година и е специална научна секция на Националния климатичен обзор, който получава мандат от Конгреса всеки четири години. Националната академия на науките е подписала черновата на доклада и авторите му чакат разрешението на администрацията на Тръмп да го публикуват официално.

Един от правителствените учени работили по доклада, Катарин Хейхо, професор по политически науки в Тексаския технологичен университет, нарече направените заключения „едни от най-задълбочените по отношение на климатичната наука”, които ще добият гласност. Друг учен, участвал в процеса, който говори с Ню Йорк Таймс при условие за анонимност, сподели, че той и негови колеги са загрижени, че докладът ще бъде цензуриран.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.