Страсбург: Да предрешиш Благоев като Дядо Мраз е изразяване на мнение

Тази седмица Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови поредното осъдително решение срещу България. От него става ясно, че българският съд (на две инстанции) не е зачел правото на изразяване на мнение (чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека) на г-н Ханджийски, като го осъжда за хулиганство защото е нарисувал паметника на Димитър Благоев като дядо Мраз. Според ЕСПЧ държавата се е намесила в свободата на изразяване, когато това изобщо не е било необходимо, тъй като, поставено в тогавашния контекст, действието по украсяване без повреждане на паметника може да е законосъобразна форма на политически протест.

Казусът с „Димитър Благоев като дядо Мраз“:

Активистът Ханджийски е изправен пред съда на 30 декември 2013 г. В своя защита той се позовава на конституционното си право на протест. Но е признат за виновен и глобен със 100 лв. Съдът в Благоевград приема, че Ханджийски е преминал границата между политическата шега до хулиганството. Според съда свободата не може да е слободия и в случая са преминати „границите на добрия тон и вкус и уместната политическо-коледна шега става неудачна политическо-дядо-мразовска бурлеска“. Ханджийски плаща глобата си и завежда дело в Страсбург.

Вчера ЕСПЧ обяснява, че действията му могат да се разглеждат като изразяване, а осъждането му е намеса в тази свобода. Съдът отбелязва, че околните може и да са се засегнали от действията на Ханджийски, но той не ги е поставил в опасност. Това е сатиричен и политически протест, посочва Страсбург. Ханджийски не е действал насилствено, нито е повредил статуята, нито има доказателства, че той я е боядисал. Съдът посочва още, че е трябвало да бъде преценено доколко е необходимо за демократичното общество Ханджийски да бъде глобен, при положение, че не е повредил паметника. Трябва да се отчете посланието му, както и социалното значение на самия паметник, какви ценности и идеи символизира и колко е почитан от местното население.

Съдът подчертава, че свободата на изразяване не се отнася само до идеи, които се приемат благосклонно, но и към тези, които шокират.

В крайна сметка държавата е осъдена да плати на Ханджийски 54,66 евро щети, 2000 евро за неимуществени вреди и 2762 евро за разноски и разходи по делото. Държавата за пореден път е осъдена вследствие на акт на орган на съдебната власт.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.