Стрелба по синагога в германския град Хале по време на свещения Йом Кипур, двама души убити

Организацията на евреите в България „Шалом“ категорично заклеймява отявления акт на насилие и антисемитизъм в Деня на изкуплението в синагогата в източния германски град Хале. „Това е денят, в който милиони наши сънародници по света търсят упование и душевен мир в религиозния храм, съобщават от организацията. От името на българската еврейска общност изказваме нашите искрени съболезнования към семействата на загиналите, макар в настоящия момент да няма утеха тяхната скръб. Пожелаваме бързо и пълно възстановяване на ранените при терористичната атака. Дано заподозрените извършители бъдат заловени и понесат справедливо наказание за действията си“, се казва още в прессъобщението на ОЕБ“Шалом“.

Най-малко двама души бяха убити днес с огнестрелно оръжие на улица в Хале, съобщи по-рано  БНР. Очевидци са заявили, че синагога е била сред мишените на въоръжени мъже, докато евреите отбелязват свещения си ден Йом Кипур

Един заподозрян е заловен, но органите на реда издирват други. Сигурността на синагогите в други източногермански градове е засилена.

„По предварителни данни двама души са убити в Хале. Изстреляни са няколко изстрела“, съобщи полицията, която призова жителите да стоят у дома. Медицински източници допълниха, че в болница са приети двама тежко ранени.

Според правоохранителните органи извършителите са избягали с автомобил.

Макс Привороцки, лидер на еврейската общност в Хале, заяви пред „Шпигел“, че нападателите явно са опитвали да влязат в синагога, но заради мерките за сигурност не успели.

Около 70-80 души са били в синагогата в деня, в който евреите в целия свят отбелязват един от най-свещените дни в календара си.

Антитерористичното звено на прокуратурата потвърди, че поема разследването на атаката.

Според „Билд“ стрелбата е станала пред синагогата, а ръчна граната е била хвърлена в еврейско гробище.

Очевидецът Конрад Рьослер заяви, че е бил в турски ресторант на около 600 метра от синагогата, когато „мъж с каска и военна униформа“ хвърлил граната.

„Тя удари вратата и експлодира“, каза той и допълни:

„Нападателят стреля поне веднъж в магазина, мъжът до мен трябва да е мъртъв. Аз се скрих в тоалетната и заключих вратата“.

Полицията уточни само в района има заведения за дюнери и църкви.

Видеоклип, циркулиращ в германски медии, показва мъж с каска, който излизал от автомобил и стреля няколко пъти във въздуха.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.