Стрелец по дете да бъде освободен от наказателна отговорност предложи прокуратурата

Споделете статията:

Варненската районна прокуратура внесе в съда вчера постановление за освобождаване от наказателна отговорност на 23-годишния Иван П. На 5 май миналата година той стреля с въздушна пушка и рани в гърдите петгодишно дете, уточнява „Дневник“, като предава съобщението на прокуратурата. Разследването по случая продължи повече от година и половина.

Според данните от досъдебното производство в деня на стрелбата петгодишният Джани Д. играел заедно със свои приятели на поляната пред жилищния блок в близост до една от ромските махали в града. На третия етаж в блока живеел Иван П., който (според собствените му показания) се дразнел от игрите и виковете на децата. По тази причина стрелял през прозореца на стаята си с въздушната пушка на брат си.

Още с първия изстрел той уцелил Джани.

Детето сложило ръце върху лявата страна на гърдите си и заплакало, защото се уплашило от потеклата кръв, е записано в документите от проведените разпити по случая. На помощ се притекли майка му заедно с още няколко жени, една от които видяла стрелеца.

Веднага след това е подаден сигнал на тел. 112, на който се отзоваха трима полицейски служители. Според текста на прокурорското постановление, изпратено от прокуратурата до Районния съд във Варна, полицаите открили апартамента, в който живее Иван П., но се наложило да звънят настойчиво няколко пъти преди някой да им отвори. След това, по време на проведения разговор, всички вкупом – Иван П., родителите и брат му, които по същото време се намирали в апартамента, отрекли от прозорците му да е стреляно по децата навън.

Малко по-късно обаче самият Иван признал, че е стрелял, тъй като на поляната пред блока непрекъснато се събирали деца от близката ромска махала, “дразнели го, вдигали шум и палели огън близо до терасите”.

Според извършената съдебномедицинска експертиза Джани е получил “непроникващо в гръдната кухина огнестрелно нараняване в дясната гръдна област”. Травмата е нанесла временно разстройство на здравето на детето, но не е опасна за живота, твърди съдебният експерт в заключение.

“С това от обективна и субективна страна обвиняемият Иван В. е осъществил престъпление  по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 12 от Наказателния кодекс”, пише в документите на прокуратурата.

Вчера обаче съдът издаде постановление, в което се иска стрелялият по петгодишно дете Иван П., “български гражданин със средно образование, студент, неосъждан и неженен”, да бъде освободен от наказателна отговорност и евентуално да му бъде наложено административно наказание – глоба. Мотивите за това са, че той е сътрудничил на разследването и е изразил съжаление за стореното.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.