Стрелци убиват в засада две афганистански съдийки

Стрелци застреляха две афганистански съдийки, работещи за Върховния съд, в ранна сутрешна засада, в столицата Кабул, заявиха официални представители. Убийствата са част от нова вълна от екзекуции, които продължават да разтърсват страната, съобщава AFP.

През последните месеци насилието в Афганистан се е увеличило, въпреки продължаващите мирни преговори между талибаните и правителството – особено в Кабул, където новата тенденция мишени на убийствата да са високопоставени обществени фигури, е хвърлила в страх неспокойния град.

Последното нападение, за което президентът Ашраф Гани обвинява талибаните, се случва само два дни след като Пентагонът обяви, че е намалил броя на войските в Афганистан до 2500, най-малкото количество през последните почти две десетилетия.

Съдийките са били нападнати, когато са пътували към кабинетите си в служебно превозно средство, каза Ахмад Фахим Кавим, говорител на Върховния съд.

„За нещастие загубихме две съдийки в днешното нападение. Шофьорът им е ранен,” са думите на Кавим. Той добавя, че има повече от 200 съдийки, които работят в съда.

Полицията потвърждава нападението.

През февруари 2017 г. афганистанският върховен съд за пръв път стана мишена, когато бомба камикадзе се взриви сред група съдебни служители, като уби 20 и рани 41 души.

Гани обвини талибаните за неделните убийства, като заяви, че те водят „незаконна война и налагат постоянна враждебност.” „Правителството още веднъж повтаря призива си към тях, че насилието, терорът, бруталността и престъпленията… само ще продължат войната в страната,” в изявление от президентския дворец. „Талибаните трябва да преустановят огъня, за да покажат истинското си намерение за мир”.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.