Строят над 70 забавачки в София и села с малцинствено население

До 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще бъде преодолян, убеден е просветният министър  Красимир Вълчев, информира dnes.bg

“Поне 140 млн. лв. има заделени за тази и за следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 години в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните”, гласи изявлението на министъра.

Вълчев коментира и темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните.
“78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език”.

Министър Вълчев твърди, че до 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще е преодолян

Според него вкарването на 4-годишните деца в образователната система е най-мощната интеграционна мярка именно за тези семейства.

“Тази мярка е популярна в повечето европейски страни, във Франция например скоро възрастта бе свалена на 3 години”, посочи още той.

Още през 2019 г. МОН реши децата от социално слаби семейства да не плащат такса за детска градина. Това предвижда проект на Министерството на образованието и науката, наречен “Активно приобщаване в системата на училищното образование”.

Проектът е на стойност 82.5 млн. лв. и ще се изпълнява в рамките на 2 години и половина. Той започна още от декември и се състои от две части. Държавата чрез европейско финансиране поема таксата за детска градина на уязвими семейства.  22.5 млн. лв.  отиват за първите две години на проекта, като се предполага, че после той ще продължи да се изпълнява. Другата част от парите по проекта отиват за вдигане на образователното ниво в детските градини в цялата страна. Това става чрез назначаване на повече, по-квалифициран персонал и по-засилен образователен материал.
Целта е да бъдат обхванати по-рано в системата на ранното образование деца на 3-4-5 години от уязвимите групи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.