Съдебните искове срещу Иван Бакалов и Асен Йорданов: пресконференция „Недосегаемите срещу свободата на словото“

Журналисти от „Мрежа за спешна защита на свободното слово” отправиха публични послания във връзка с натиска върху журналистите Иван Бакалов и Асен Йорданов. Това стана на пресконференция на тема „Недосегаемите срещу разследващата журналистика: банкерката Петя Славова съди Иван Бакалов за 100 000 лв., Моника Йосифова съди Асен Йорданов за 56 000 лв.“

Пресконференцията, която беше първата публична проява на „Мрежа за спешна защита на свободното слово”, се проведе вчера в Пресклуба на БТА. На нея взеха думата Юлиана Методиева, главен редактор на Marginalia, Ирен Филева от Българското национално радио, Иван Бедров от списание „Клуб Z” и Иван Бакалов, издател на сайта „Е-вестник”.

Реакцията на новата журналистическа мрежа се случи след съдебния иск, заведен от собственичката на „Инвестбанк” Петя Славова срещу Иван Бакалов. Както Marginalia вече писа, искът е по повод на публикации на Бакалов под общото заглавие „Клептокрация“, публикувани преди повече от три години. В него тя твърди, че с поредицата си от статии той ѝ е нанесъл нематериални щети, като е накърнил честта и достойнството ѝ.

След като „Биволъ“ препечата новината на Marginalia, Петя Славова направи опровержение пред изданието, че искът не е за 100 000, а за 25 000 лева. „Биволъ“ и „Е-вестник“ публикуваха страници от исковата молба на Славова, от която става ясно, че тя оценява щетите на 100 000 лева, но първоначалният иск е за 25 000 лева. „Претенциите са за обезщетение от 100 000 лева, но тя иска от съда да присъди първоначално 25 500 лв., като частичен иск от въпросните 100 000 лв. Ако спечели делото, ще предяви претенции за цялата сума„, коментира Иван Бакалов несъответствието.

Юлиана Методиева, Ирен Филева и Иван Бедров от списание „Клуб Z” окачествиха случилото се като поредния и най-нов случай на репресия срещу журналистическите разследвания, в които се изнасят скандални факти от банковата сфера.

Аз съм опитен журналист. Пиша юридически издържано, а в поредицата „Клептокрация“, която разказва как от сметки на клиенти в „Инвестбанк“ изчезват пари, съм мислил над всяка дума, защото знам, че могат да ме съдят“, заяви Иван Бакалов. „В случая една банка прави преобразуване на собствеността с общо събрание на акционерите, което е нарушение на устава. Трябва да премълчим всичко това, защото ни е страх от някакъв иск ли? Ако институциите мълчат, то медиите не могат да мълчат”, каза издателят на „Е-вестник“ и добави, че всичките му разследвания за банката и всичките факти в тях са подплатени с документи. „Искам да видя кой ще е този съд, който при толкова доказателства и свидетели, ще ме осъди”, заяви той.

Според Бакалов от „Инвестбанк” са отказали да направят коментар по публикациите му.

Участниците в пресконференцията съобщиха и за друг аналогичен случай. Моника Станишева е завела иск за нанесени щети срещу сайта за разследваща журналистика „Биволъ” и неговия редактор Асен Йорданов за 56 000 лева. Повод за иска са публикувани в изданието данни за неправомерни бизнес практики на Станишева, свързани с конфликт на интереси при усвояването на средства от еврофондовете.

И двата случая са ярки примери за политика на сплашване. Исковете са непропорционално големи и няма как да бъдат заплатени от журналистите. Това цели да откаже колегията от опитите да разследват дейността на банки, бяха единодушни участниците в пресконференцията.

Сдружението „Мрежа за спешна защита на свободното слово” вече има договореност с една адвокатска кантора, която се е съгласила безплатно да защитава засегнати от искове за клевета журналисти, съобщи Юлиана Методиева. „Ние сме много благодарни, защото юридическата защита е скъпа и не е по джоба на колегите”, продължи тя и добави че сдружението, заедно с Асоциацията на европейските журналисти у нас, ще сезират всички заинтересувани европейски институции за опитите чрез непосилни глоби да се прекратят журналистическите разследвания за неправомерни банкови практики. Някои от присъстващите журналисти предложиха сдружението да се обърне към политиците в следващото Народно събрание с предложение да се преосмислят клаузите в Закона за банките и кредитното дело, които позволяват да бъдат предприемани такива репресии срещу разследващи дейността на банките журналисти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.