Светът осъди клането в Питсбърг, което показва мощта на вълната от антисемитизъм и расизъм, разпростираща се в много страни.

Атаката в Питсбърг показва мощта на вълната от антисемитизъм и расизъм, разпростираща се в много страни. Европейският съюз изразява искрени съболезнования на семействата и приятелите на пострадалите от атаката, както и на американските власти“, се казва в изявление на Федерика Могерини – върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността, по повод клането в синагогата в Питсбърг, Пенсилвания на 27 октомври, съобщава clubz

Тя допълва, че ЕС още веднъж осъжда антисемитизма, както и всички подстрекателства към расизъм и омраза. В момента на стрелбата в Синагогагата в американския град била пълна с хора, дошли на съботната служба. Единадесет души бяха убити и шестима ранени, в това число и полицаи. Според Си Би Ес, която се позовава на полицейски източници, нападателят викал „Всички евреи трябва да умрат“, влизайки в синагогата.

Българската еврейска общност също изрази  състраданието късно снощи. „Скърбим за жертвите на откритата стрелба в синагогата „Ец Хаим“ в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания. Покой за душите на загиналите и бързо възстановяване на ранените в това отвратително престъпление на омраза. Отправяме своята пълна морална подкрепа и молитви към нашите сънародници в Питсбърг, които преживяха този ужас в шабатната сутрин. Baruch dayan ha’emet! Jewish Federation of Greater Pittsburgh“, се казва в позицията на Организацията на евреите в България „Шалом“, разпространена снощи до медиите.

В Туитър председателят  на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер написа„Ужасен съм от стрелбата в Питсбърг.Мислите ми са с жертвите и техните семейства. Еврокомисията е солидарна с общността от синагогата в Питсбърг и с всички еврейски общности по света.“

„В нашите страни имаме опита от ужасните и непростими последици от антисемитизма и омразата, които не могат да бъдат забравени. Като европейски институции няма да спрем да работим за опазването на основните права на вероизповедание навсякъде, където то бъде поставено под въпрос или атакувано“, казва още Могерини.

Съчувствие изказа и председателят на Европарламента Антонио Таяни.

„Сляпата омраза, която движеше клането в синагогата в Питсбърг, показва, че е необходима много повече работа за борба срещу бича на антисемитизма и да бъдат обединени общностите. Нашите мисли и молитви са със загиналите и техните близки“, написа Таяни в туитър.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.