Светът отбелязва 20 години от военната намеса в Косово без мандат от ООН

Споделете статията:

Годишнина от  разполагането на силите на НАТО КейФОР след продължили 78 дни бомбардировки ще бъде отбелязана днес в Прищина.

През 1999 г. НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци – първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на алианса.

Бомбардировките сложиха край на конфликта между сръбските сили за сигурност и етническите албанци в Косово, борещи се за независимост. Въздушните удари приключиха на 10 юни 1999 г. с подписването на Кумановското споразумение и приемането на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В тези актове бе предвидено изтеглянето на югославската армия от Косово, където след това бяха разположени международни военни сили.

Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа.

Ударите продължиха единайсет седмици, въпреки че бе планирано да бъдат няколко дни. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса..

Понякога бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити според неправителствената организация Хюман Райтс Уоч, до 2500 според сръбските ръководители.

Южна област на Сърбия, населена с 90 процента албанци, по онова време Косово беше сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. До края на тази война бяха убити над 13 000 души, главно албанци и стотици хиляди бяха разселени.

По повод отбелязването на годишнината в Косово вчера пристигнаха бившият президент на САЩ Бил Клинтън и държавният секретар по време на втория му мандат Мадлин Олбрайт. Очаква се днес двамата да произнесат речи на основното събитие в центъра на Прищина, съобщават местни медии.

Клинтън и Олбрайт имаха решаваща роля за взимането на решение за операцията на НАТО и за мирното споразумение между Косово и Сърбия след войната.

Бомбардировките на НАТО слагат край на конфликта от 1998-99 г., който отне живота на над 10 хил. души, информира БНР.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.