Светът отбелязва годишнина от арменския геноцид – една от големите трагедии на ХХ век

 

Масовите убийства на арменците християни започват точно преди 106 години в Османската империя. Папа Франциск нарича кървавата разправа „първият геноцид на 20-ти век“. В отговор на последвалата остра критика от Анкара папата отбеляза: „Не можем да мълчим за това, което сме видели и чули“.

 

 

Папа Франциск по време на посещението на мемориалния център в столицата Ереван, където той положи цветя пред загиналите един милион и петстотин хиляди арменци

 

Американският президент Джо Байдън е заявил в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, че възнамерява да признае геноцида срещу арменците в Османската империя. Това предаде Ройтерс, като се позова на информирани източници.

На тази дата през 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание прие декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци вместо „геноцид“.

Вчера председателката на Народното събрание Ива Митева-Рупчева от партията Има такъв народ отказа почит с минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид, избити от Османската империя през Първата световна война. Отказът й е обоснован с правилника за работа на парламен

Историята

На 24 април 1915 година, в разгара на Първата световна война, младотурският режим решава да изсели масово арменското население от вътрешността на Анадола в пустинните райони на Близкия Изток. По пътя си беззащитните арменци са подложени на масови мъчения и убийства. Над 1 милион и половина арменци губят своя живот. Тези хора са станали жертва на лошите условия по време на Първата световна война, казват от Турция и не признават за зверствата. От своя страна Анкара оспорва цифрата от 1 милион и половина и изтъква, че жертвите са по-скоро около 200 000 души.

Първият геноцид на 20-и век бива признат от все повече държави по света. Началото на този процес е поставено през 1987 г. с решение на Европейския парламент. През 2001 г. във Франция със закон геноцидът над арменския народ е признат. Примерът на Париж е последван от около 20 държави, сред които Русия и Ватикана.

Арменската църква канонизира жертвите на геноцида. Церемонията, която се превърна в най-голямата канонизация в историята, се проведе ден преди отбелязването на 100-годишнината в близост до столицата Ереван в един от най-старите християнски храмове в света.

та.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.