Светът отбелязва годишнина от Холокост. България почита паметта на загиналите с изложби

С тържествена церемония в МВнР, в присъствието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на дипломатическия корпус в България и българската еврейска общност, бе отбелязан Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.“На този ден е важно да кажем, че не е достатъчно само да припомняме онова, което никой от нас не може да си обясни! Най-важното е да даваме пример с личните си действия, че езикът на омразата и насилието срещу различните са абсолютно неприемливи.”С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в сградата на Министерството на външните работи изложбата „Отвъд дълга”, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста,съобщиха от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Организираната от Държавния културен институт към министъра на външните работи и посолствата на Израел и САЩ експозиция представя историите на 36 дипломати от 21 държави, спасили с цената на риск за собствения си живот стотици евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война

„За съжаление 11 343 евреи, живеещи по това време в окупирани от нацисткия режим, но администрирани от България територии, изгубиха живота си. Нека днес отдадем почит и към тях!”, каза още Екатерина Захариева.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Александър Оскар напомни: „Всяка година на този ден си обещаваме да не допускаме повече невинни хора да бъдат преследвани и убивани. Днес обаче, 75 години след Холокоста мнозина политици стават жертва на популизма. Като български гражданин искам да благодаря на България, която бе сред първите страни в Европа, приели работна дефиниция за антисемитизъм и първата, определила национален координатор по борбата с антисемитизма”, информираха от Шалом.

Припомняме, че със заповед от 20 януари 1942 година Адолф Хитлер нарежда депортацията на 11 милиона евреи. В  Европа от 2000 г. с решение на международната конференция за Холокост в Стокхолм, Швеция, 27 януари е международният ден в памет на жертвите от Холокост. През 2006 г. е обявен за международен ден с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г., като  годишнина от освобождаването /1945/ от Съветската армия на концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) до Краков в Полша.

Документална изложба „Хора и събития“ за 70-годишната дейност на музея „Аушвиц-Биркенау“ се откри  и  в Полския институт в София с участието на Анджей Кацожик, заместник-директор на музея, съобщи журналистката Ивайла Александрова от  БНР.
Музеят е  резултат на усилията на бившите концлагеристи, а законът на Полския сейм го потвърждава – за увековечаване страданията на полския народ и други народи. Мисията на музея е не само да покаже, но да образова и да съхранява паметта.

В Дома на киното от 18.30 ще се състои и прожекция на филма „Убежище“ с режисьор Ники Каро, 2017 – вълнуващ разказ за директорката на Варшавската зоологическа градина, която със съпруга си по време на Втората световна война укриват десетки евреи и благодарение на това те успяват да избягат от гетото и да оцелеят. Семейство Жабински спасява над 300 души. Отличени са със званието Праведници на света от института „Яд Вашем“ през 1965 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.