Светът отбелязва годишнина от Холокост. България почита паметта на загиналите с изложби

С тържествена церемония в МВнР, в присъствието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на дипломатическия корпус в България и българската еврейска общност, бе отбелязан Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.”На този ден е важно да кажем, че не е достатъчно само да припомняме онова, което никой от нас не може да си обясни! Най-важното е да даваме пример с личните си действия, че езикът на омразата и насилието срещу различните са абсолютно неприемливи.”С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в сградата на Министерството на външните работи изложбата „Отвъд дълга”, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста,съобщиха от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Организираната от Държавния културен институт към министъра на външните работи и посолствата на Израел и САЩ експозиция представя историите на 36 дипломати от 21 държави, спасили с цената на риск за собствения си живот стотици евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война

„За съжаление 11 343 евреи, живеещи по това време в окупирани от нацисткия режим, но администрирани от България територии, изгубиха живота си. Нека днес отдадем почит и към тях!”, каза още Екатерина Захариева.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Александър Оскар напомни: „Всяка година на този ден си обещаваме да не допускаме повече невинни хора да бъдат преследвани и убивани. Днес обаче, 75 години след Холокоста мнозина политици стават жертва на популизма. Като български гражданин искам да благодаря на България, която бе сред първите страни в Европа, приели работна дефиниция за антисемитизъм и първата, определила национален координатор по борбата с антисемитизма”, информираха от Шалом.

Припомняме, че със заповед от 20 януари 1942 година Адолф Хитлер нарежда депортацията на 11 милиона евреи. В  Европа от 2000 г. с решение на международната конференция за Холокост в Стокхолм, Швеция, 27 януари е международният ден в памет на жертвите от Холокост. През 2006 г. е обявен за международен ден с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г., като  годишнина от освобождаването /1945/ от Съветската армия на концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) до Краков в Полша.

Документална изложба „Хора и събития“ за 70-годишната дейност на музея „Аушвиц-Биркенау“ се откри  и  в Полския институт в София с участието на Анджей Кацожик, заместник-директор на музея, съобщи журналистката Ивайла Александрова от  БНР.
Музеят е  резултат на усилията на бившите концлагеристи, а законът на Полския сейм го потвърждава – за увековечаване страданията на полския народ и други народи. Мисията на музея е не само да покаже, но да образова и да съхранява паметта.

В Дома на киното от 18.30 ще се състои и прожекция на филма „Убежище“ с режисьор Ники Каро, 2017 – вълнуващ разказ за директорката на Варшавската зоологическа градина, която със съпруга си по време на Втората световна война укриват десетки евреи и благодарение на това те успяват да избягат от гетото и да оцелеят. Семейство Жабински спасява над 300 души. Отличени са със званието Праведници на света от института „Яд Вашем“ през 1965 г.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.