Светла Енчева стана ЛГБТИ личност за 2016 г.

Светла Енчева стана „ЛГБТИ личност за пример“ за 2016 г. Отличието, присъждано за трета поредна година от организацията „Действие“, ѝ беше връчено снощи от миналогодишния носител на наградата – Пол Найденов. За 2014 г. ЛГБТИ личности станаха Виктор Лилов и Владимир Тодоров. Тази година отличието се връчва в период, наситен с тематични събития – между Международния ден срещу хомофобията и София Прайд.

Наградата се присъжда на Светла Енчева за това, че е пишещ човек с открита сексуална ориентация, който редовно засяга теми, свързани с човешките права и ЛГБТИ правата, заяви Венета Лимберова от „Действие“.

От ляво надясно: Николета Габровска, Single Step, Виктор Лилов, Светла Енчева, Пол Найденов, Венета Лимберова, „Действие“.
От ляво надясно: Николета Габровска, Single Step, Виктор Лилов, Светла Енчева, Пол Найденов, Венета Лимберова, „Действие“.

При получаването на грамотата Енчева сподели, че не е я е очаквала и че за нея най-голямата награда е, че изобщо е призната за ЛГБТИ (ЛГБТИ означава „лейсбийки, гей, бисексуални, транссексуални, интерсекс“). За нея това е знак, че в България вече се преодолява фобията към Б-то от абревиатурата ЛГБТИ, характерна не само за хетеросексуалните, но и за гей средите. По повод на това, че отличието се казва „ЛГБТИ личност за пример“, тя призова: „Моля ви, не вземайте пример от мен! Ще си вземете белята!“

Това е поредно отличие за Светла Енчева. В края на 2016 тя стана, заедно с Мария Илчева от „Дойче Веле“, носител на наградата „Валя Крушкина“ за статията си  Емоционалната интелигентност по кой предмет се учи? в категорията „Онлайн журналистика“. През 2015 г. тя беше отличена за статията си, публикувана в „Маргиналия“ Защитата на човешките права не е… в категорията „Гражданска позиция, провокираща дебат“ на наградите „Заедно“. В началото на 2012 г. подели с Нева Мичева първото място в класацията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България в категорията “Материали, отразяващи оригинални теми извън медийното внимание” „за неуморното й отстояване на лична гражданска позиция и текстовете в нейния „Неуютен блог“ по проблемите на бежанците и чужденците без легален статут в България“. Класацията на АЕЖ няма материално изражение и церемонии за връчване на награди.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.