Светла Енчева стана носител на наградата „Валя Крушкина“

Светла Енчева получи награда в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Отличието ѝ беше връчено в категорията „Онлайн журналистика“ за статията, публикувана в „Маргиналия“, Емоционалната интелигентност по кой предмет се учи?

Тази категория беше единствената, в която журито присъди две отличия – беше наградена и Мария Илчева от „Дойче веле“.

Голямата награда беше присъдена на журналистката от „Нова телевизия“ Генка Шикерова. Призът за млад журналист отиде при Димитър Димитров от BIT. Наградата в категория „Печатна медия“ отиде при Панайот Ангарев от вестник „Сега“, за снимащ журналист – при Ивайло Минков от БНТ, за радиожурналистика – при Мариян Иванов от Радио Бургас на БНР, за телевизионна журналистика – при Мария Милкова от „Нова телевизия“.

Това е втората награда на Светла Енчева за нейни публикации в „Маргиналия“. През 2015 г. тя беше отличена за статията си Защитата на човешките права не е… в категорията „Гражданска позиция, провокираща дебат“ на наградите „Заедно“. Отличието е и четвърто за екипа на „Маргиналия“. Освен тези два приза, в началото на 2016 г. „Маргиналия“ получи наградата на публиката в конкурса „Свободен електрон“ на Фондация BlueLink. А през октомври главният редактор Юлиана Методиева се класира като финалист в конкурс на Европейската комисия за журналистика, свързана с религиозната идентичност, с интервюто си със Сибел Мустафа Не от моето име, не от името на моята религия!

Наградите на името на журналистката Валя Крушкина се присъждат за пета година. Фондът „Валя Крушкина“ е създаден през 2012 година на името на известната журналистка от БНТ, която почина от рак през юни същата година. Той е част от Фондацията за развитие на гражданските инициативи, която и организира наградите. Тази година журито беше в състав: Антоан Божинов, Владимир Йончев, Калин Първанов, Мария Чернева, Николина Дмитрова, Петьо Цеков, Пролет Велкова, Росен Цветков, Силвия Великова, Стояна Георгиева, Татяна Ваксберг и Юли Кривошиев.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.