Светлана Алексиевич: Напускам ПЕН центъра, той лиже подметките на Путин

Светлана Алексиевич заяви, че напуска руския ПЕН (ПЕН означава „поети, есеисти, новелисти“) център. За решението на белоруската писателка, носителка на Нобелова награда за литература, съобщи Би Би Си.

Според писателката днес тази организация „лиже подметките на властта“ и е изоставила идеалите на основателите на ПЕН, отказвайки да защитава творците, които са преследвани от „путинската власт“.

Алексиевич обявява, че основната причина за напускането ѝ на престижната организация е, че ПЕН е останала безразлична към ареста на украинския режисьор Олег Сенцов и към ситуацията с руския блогър Сергей Пархоменко. Пархоменко беше изключен от руския ПЕН център, защото се е изказвал в поддръжка на Оксана Савченко, режисьора Олег Сенцов и опозиционера Илдар Дадин, който е в руски затвор.

„Руският ПЕН център декларира, че да се защитава когото и да е не е работа на писателите; според него това, което те трябва да правят, е да си седят тихичко в кабинетите и да пишат, т.е., ако говорим откровено, да лижат обувките на властта“, заявява Алексиевич в интервю пред белоруското издание „Наша Нива“.

„Дълго ме молиха да не напускам, защото и без мен вече десетки достойни хора си отидоха“, казва писателката и добавя, че е продължавала да стои в тази организация, защото „прогресивните хора там се надяваха, че ще съумеят да устоят в тази борба и че „тъмната част“ няма да победи. Но не успяхме да победим в тази борба и затова аз напускам, не искам да участвам повече в тази игра“.

Светлана Алексиевич през 2015 г. стана първият в историята на Беларус писател, удостоен с Нобелова награда.

Организацията ПЕН център в Русия е основана през 1989 г. В края на декември 2016 г. повече от 60 члена на тази организация подписаха писмо до Путин с молба да помилва украинския режисьор Олег Сенцов, осъден за организиране на терористичен акт в Крим. Между тях беше и Сергей Пархоменко. Но ръководстовото на организацията заяви, че то няма нищо общо с това писмо.

Сергей Пархоменко протестира против отказа на ръководителите на ПЕН центъра да защитят колега. Той обвини ръководството центъра в страхливост и на 28 декември миналата година беше изключен от организацията с единодушно решение на ръководството.

След това редица писатели напуснаха тази организация, между тях редица много известни като Лев Рубинщайн, Борис Акунин, Виктор Шендерович, Владимир Войнович и други.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.